Rusaliile sau pogorârea Sfîntului Duh. Semnificațiile sărbătorii creștine și ce nu este bine să faci în această zi

Duminica Cincizecimii, a Pogorarii Sfantului Duh sau a Rusaliilor, este numita in popor si Duminica Mare. Aceasta este sarbatoarea anuala a Pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment foarte important din viata Bisericii.

Crestinii ortodocsi și catolici sarbatoresc duminica, la 50 de zile dupa Paste, Rusaliile, adica Pogorarea Duhului Sfant sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice imparatesti ale Mantuitorului si ziua in care a fost alcatuita prima comunitate crestina, nucleul Bisericii de mai tarziu.

Sarbatoarea cade intotdeauna duminica, la zece zile dupa inaltare si la 50 de zile dupa Paste. Rusaliile reprezinta, totodata, sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, pentru ca, in aceeasi zi, in urma cuvantarii Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu.

Potrivit marturiilor apostolilor, Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe acestia. Pentru inceput, apostolii au capatat puterea de a vorbi in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei 12 au inceput sa faca invatatura Mantuitorului in diferite limbi, desi acesti ucenici erau cunoscuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, in niciun caz preocupati de invatarea limbilor straine.

Apoi, apostolii au iesit in toata lumea, savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor si aducand la credinta de la oameni simpli la imparati. inceputul a avut loc chiar in acea zi a Pogorarii Duhului Sfant, cand, in urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut in Hristos, alcatuind prima comunitate crestina.

Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant a fost numita, in romaneste, Rusalii, de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana, consacrata cultului mortilor. Crestinii au preluat obiceiul roman, facand din sambata de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generala a mortilor. in unele zone ale tarii, in sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. in duminica Rusaliilor se impart farfurii frumos impodobite, pentru vii.

De Rusalii este bine sa mergeti la biserica, pentru a participa la slujbele speciale care se tin si sa te pazesti de Rusalii.

Ce este bine sa faci de Rusalii

Ca sa nu se supere Rusaliile – niste fiinte fantastice care, potrivit credintelor populare precrestine, umbla prin vazduh si ii pocnesc pe cei ce nu le respecta ziua -, credinciosii duc la biserica ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede ca alunga spiritele rele. Pastrate peste vara, ramurelele apara ogorul si gospodaria de furtunile si grindina ce s-ar putea abate asupra lor.
si la porti, si la intrarea in casa se arboreaza ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le pazi de rele.
In unele locuri, femeile stau in raspantii, cu stergare si vase mari cu apa, in care pun frunze de nuc si spala picioarele trecatorilor.
Din Duminica Mare, sau a Rusaliilor, poate incepe culesul plantelor de leac; pana la aceasta data, se considera ca plantele sunt contaminate de catre Rusalii.

Ce sa nu faci de Rusalii

Sa nu mergi „la scalda” in ziua de Rusalii, fiindca este pericol mare de inec!
Sa nu lucrezi, fiindca atragi asupra ta mania Rusaliilor.
Sa nu te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.
Sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele.
De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac.
Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.

Sursa foto www.crestinortodox.ro