RUSIA a depus la ONU un proiect de rezolutie care aproba ACORDUL de la MINSK privind Ucraina

Putin, Porosenko, Hollande si Merkel au indemnat la respectarea armistitiului de la Minsk si la retragerea armamentului greu din estul Ucrainei

Rusia a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie pentru aprobarea intelegerii de la Minsk asupra reconcilierii ucrainene si spera ca textul sa fie unanim acceptat, a declarat sâmbata o sursa de la Ministerul rus de Externe, scrie portalul rus Sputnik. 

“Rusia a depus un proiect de rezolutie care aproba intelegerile privind solutionarea crizei ucrainene, la care s-a ajuns pe 12 februarie, la Consiliul de Securitate al ONU. (Proiectul de rezolutie) vizeaza sa sustina pachetul intelegerilor de la Minsk, fara nicio interpretare”, a declarat sursa citata.

“Speram ca rezolutia va fi adoptata unanim. O reuniune a Consiliului a fost programata, anterior, pentru duminica”, a declarat aceeasi sursa.

Citeste si: Acordul de la Minsk este in pericol, Rusia si-a intensificat ofensiva, sutine Petro Porosenko

Grupul de contact, din care fac reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat joi o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel, dupa aproximativ 16 ore de negocieri in capitala belarusa.

CITESTE SI: CE PREVEDE ACORDUL DE PACE DE LA MINSK PRIVIND UCRAINA

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Armistitiul urmeaza sa intre in vigoare la miezul noptii de sâmbata spre duminica (0.00, ora Ucrainei si Roâmniei).