Rusia a oprit proiectul “South Stream”, dupa ce Bulgaria nu si-a dat acordul pentru constructii pe mare

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a anuntat ca Rusia a oprit proiectul “South Stream”, deoarece Bulgaria nu si-a dat acordul pentru constructii in/pe mare la malul sau, informeaza agentia Interfax, care completeaza ca o alternativa ar putea fi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra.

“Nu putem incepe constructia in mare, atata timp cat nu avem permisiunea Bulgariei. Si pentru a incepe constructia in mare si sa ne oprim la malul bulgar ar fi ridicol. Cred ca este clar pentru toti. De aceea, va trebui sa ne reconsideram participarea la acest proiect “, a spus Putin la o conferinta de presa, luni.

Gigantul rus Gazprom a finantat in ultimii trei ani circa 50% din proiect, circa 4,66 miliarde de dolari in ultimul an, investiile crescand cu aproximativ 80%.

Citeste si: Ungaria vrea sa construiasca South Stream pe teritorul tarii fara consultarea Uniunii Europene

In locul South Stream Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, potrivit hotnews.ro, care citeaza Novinite. Fluxul de gaze urmeaza sa fie redirectionat catre alti clienti, a anuntat Putin dupa discutii purtate cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Proiectul South Stream, conceput pentru a transporta gaz printr-o conducta din Rusia catre Bulgaria, pe sub Marea Neagra, pana in vestul Europei, a fost oprit de catre Comisia Europeana, pentru incalcarea legislatiei energetice a UE. 

Citeste si: PUTIN: Eventualele noi SANCTIUNI contra Rusiei vor avea efecte grave asupra UCRAINEI

Uniunea Europeana se opune tentativelor Moscovei de a-si extinde influenta imperiala, unul dintre mijloace fiind si gazoductul South Stream, in actuala forma a proiectului. Comisia Europeana a adoptat o pozitie ferma in acest subiect, sustinand ca nu va negocia constructia conductei inainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.