RUSIA a reluat livrarile de carbune spre UCRAINA

UCRAINA: Armata ucraineana sustine ca separatistii prorusi au atacat trupe guvernamentale

Rusia a reluat livrarile de carbune spre Ucraina care, confruntata cu o prima penurie, a fost nevoita deja sa recurga la intreruperi masive ale alimentarii cu electricitate, a anuntat sambata Ministerul ucrainean al Energiei.

“Vagoane care contin aproximativ 50.000 de tone de carbune sunt deja in drum spre centralele termice. Este vorba de carbunele care a fost blocat la frontiera rusa”, a anuntat ministerul intr-un comunicat. Importurile de carbune rusesc in Ucraina erau suspendate de doua saptamani, caile ferate ruse evocand probleme de transport, insa fara a preciza motivele, potrivit agentiei de presa Interfax.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA si-a prelungit contractul de aprovizionare cu gaze din FEDERATIA RUSA

Anumiti experti ucraineni au vazut in acest fapt un nou mijloc de presiune al Rusiei asupra Ucrainei, confruntata in Est cu o rebeliune prorusa pe care Kievul acuza Moscova ca o sustine militar. Productia de electricitate din Ucraina depinde de aproape 40% de carbune, de care aceasta tara este lipsit dupa pierderea bazinului de huila din Est si a minelor sale, distruse de bombardamente sau aflate sub controlul rebelilor prorusi.

CITESTE SI: RUSIA va furniza o cantitate mai mare de gaze CHINEI decat EUROPEI 

Pentru a compensa aceste pierderi, Kievul a anuntat vineri ca negociaza cu Rusia achizitia de electricitate, cu riscul de a creste si mai mult dependenta sa energetica de marele stat vecin.

Sursa foto: ria.ru