RUSIA a trimis inca 10.000 de militari la frontiera cu Ucraina, in zona regiunii CRIMEEA. CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Rusia a mobilizat aproximativ 10.000 de militari la frontiera cu Ucraina, in zona regiunii Crimeea, pentru exercitii militare desfasurate inaintea controversatului referendum de duminica, afirma Samantha Power, ambasadorul american la Natiunile Unite.

Rusia a comunicat ca au loc exercitii militare la frontiera cu Ucraina, precizand ca sunt prezenti 8.500 de militari ai unor unitati de artilerie, informeaza CNN.

Insa ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat ca “noile operatiuni militare” au legatura cu “interventia militara rusa”, precizand ca la frontiera cu Ucraina sunt cel putin 10.000 de militari rusi, precum si baterii de artilerie. Conform serviciilor de spionaj occidentale, in Crimeea sunt deja alti 25.000 de militari rusi.

CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Ucraina de la inceputul miscarii de contestare

Agentia France-Presse prezinta o cronologie cu principalele evenimente din Ucraina de la inceputul contestarii proeuropene, in noiembrie 2013, si pana la un referendum, duminica, privind alipirea Crimeei la Rusia, organizat de autoritatile separatiste proruse din peninsula.

NOIEMBRIE 2013

– 21 noiembrie: Guvernul suspenda brusc negocierile privind un acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE) si relanseaza relatiile economice cu Moscova.

– 24 noiembrie: inceputul miscarii de contestare, cu manifestatii de amploare in special in Piata Independentei (Maidan) din Kiev, la apelul opozitiei proeuropene.

DECEMBRIE 2013

– 1 decembrie: La Kiev, intre 200.000 si 500.000 de manifestanti se reunesc in Maidan, ocupata de contestatarii care ridica aici corturi si baricade.

IANUARIE 2014

– 19-22 ianuarie: Adoptarea unor legi care inaspresc sanctiunile impotriva manifestantilor relanseaza miscarea de contestare la Kiev, unde o ofensiva a fortelor antirevolta se transforma in gherila urbana. La sfarsitul lui ianuarie, erau patru morti si peste 500 de raniti.

FEBRUARIE 2014

– 4 februarie: Opozitia cere o revenire la Constitutia din 2004, redactata in urma “revolutiei portocalii” prooccidentale ce limiteaza competentele sefului statului. Acest text a fost anulat dupa alegerea lui Viktor Ianukovici in 2010.

– 18-20 februarie: Izbucnesc violentele la Kiev, unde fortele de ordine lanseaza un asalt impotriva Maidan. Acestea provoaca cel putin 83 de morti, dintre care 15 politisti. in total, miscarea de contestare se soldeaza cu 100 de morti.

– 22 februarie: Parlamentul il destituie pe presedintele Viktor Ianukovici si fixeaza alegerile prezidentiale anticipate la 25 mai. Fostul premier Iulia Timosenko este eliberata.

– 23 februarie: Presedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, este ales presedinte interimar. La 26 februarie, Arseni Iateniuk este desemnat premier interimar. Moscova contesta legitimitatea noii puteri de la Kiev.

– 26 februarie: Ciocniri intre prorusi si antirusi la Simferopol, capitala Crimeei, republica autonoma si rusofona din sudul tarii, unde isi are sediul Flota Rusa la Marea Neagra. La 27 februarie, la Simferopol Parlamentul Crimeei, controlat de un comando rus, alege noul Guvern local prorus si voteaza organizarea unui referendum pentru mai multa autonomie.

De atunci, puterea de la Simferopol este sprijinita de mii de soldati rusi care au intrat in Crimeea si controleaza cladirile publice sau incercuiesc bazele militare ucrainene.

– 28 februarie: Kievul acuza Moscova “de invazie armata si ocupatie”.

Fugind in Rusia, Ianukovici afirma ca este “presedintele legitim” al tarii.

MARTIE 2014

– 4 martie: Presedintele rus Vladimir Putin neaga orice implicare rusa. El apreciaza ca “nu este necesara pentru moment” o interventie militara chiar daca Moscova isi rezerva dreptul de a recurge la “toate mijloacele” pentru a-si proteja cetatenii.

– 6 martie: Parlamentul Crimeei ii cere lui Putin alipirea peninsulei la Rusia si anunta un referendum la 16 martie.

SUA si UE adopta sanctiuni economice si diplomatice impotriva Rusiei.

Potrivit Berlinului, partea politica a Acordului de Asociere cu Kievul ar putea fi semnata la summitul UE din 20-21 martie.

– 9 martie: Presedintele Putin considera ca “masurile” luate de autoritatile Crimeei respecta “dreptul international”.

– 11 martie: Parlamentul regional al Crimeei adopta o “declaratie de independenta”.

– 12 martie: Presedintele american Barack Obama il primeste pe premierul ucrainean la Casa Alba.

– 13 martie: Cancelarul german Angela Merkel il avertizeaza pe Vladimir Putin impotriva gravelor consecinte economice si politice pe termen lung pe care le-ar avea de suportat Moscova in cazul continuarii actiunii in Ucraina.

Tatarii din Crimeea fac apel la boicotarea referendumului si cer interventia NATO.