Gazprom a INCETAT furnizarea gazelor catre Ucraina. UPDATE

Rusia va SISTA livrarea de GAZE NATURALE Ucrainei in cazul in care Kievul nu plateste o datorie de 1,95 miliarde de dolari pana la ora 06.00 GMT, a declarat purtatorul de cuvant al companiei ruse Gazprom la finalul negocierilor de la Kiev care s-au soldat cu un esec, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

UPDATE 9.55: Rusia a introdus luni un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, dupa expirarea ultimatumului, ceea ce inseamna ca-i va mai furniza doar volume platite in avans, a anunţat gigantul Gazprom, potrivit Mediafax.

Dupa ce ultimatumul impus Kievului in vederea plaţii unei datorii in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), “Gazprom, in virtutea contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplata pentru livrari de gaze”, anunţa grupul rus intr-un comunicat.

“Nicio plata aferenta lunii iunie nu a fost efectuata. Incepand din aceasta zi (luni), societatea ucraineana mai primeste doar volumele pe care le va fi platit”, a adaugat grupul, fara sa precizeze daca alimentarea cu gaze a fost intrerupta.

Livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa, din care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, risca sa fie afectate, ca in timpul conflictelor gazifere anterioare, in 2006 si 2009.

UPDATE 9.25: Gazprom a incetat furnizarea gazelor catre Ucraina de la ora 9.00, potrivit realitatea.net.

“Nu am ajuns la niciun acord si este putin probabil sa ne intalnim din nou, suntem deja in avion” pentru a ne intoarce la Moscova, a declarat la telefon Serghei Kuprianov.

“Daca nu primim plata pana la ora 10.00 (06.00 GMT), nu vom mai furniza GAZE NATURALE”, a adaugat el.

O noua runda de negocieri cruciale desfasurate intre Rusia, Ucraina si reprezentanti ai Uniunii Europene, in vederea evitarii unei TAIERI a a aprovizionarii cu GAZE a Ucrainei, s-a incheiat, duminica seara, fara niciun rezultat.

Noile negocieri au inceput sambata seara la Kiev intre Ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, CEO Gazprom Alexei Millei si comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger pentru a evita TAIEREA GAZELOR rusesti catre Ucraine, miscare prevazuta pentru luni si care ar putea perturba aprovizionarea in Europa.