RUSIA: Amplasarea scutului SUA in Romania este o “incalcare directa a Tratatului INF”

Moscova denunta planurile Statelor Unite de a stationa in Romania si Polonia sisteme de rachete cu lansare verticala drept o “incalcare directa a Tratatului INF”, dupa ce a fost acuzata de Washington ca nu-si respecta angajamentele cu privire la controlul armamentului, neproliferarea si dezarmarea.

Ministerul rus de Externe se declara, intr-un comunicat citat de agentia rusa de stat Tass, foarte ingrijorat de “planurile Statelor Unite de a desfasura in Romania si Polonia sisteme (de rachete) cu lansare verticala, capabile (in opinia sa) sa lanseze interceptori de rachete Standard-3 (SM-3) si rachete de croaziera cu raza medie de actiune (de tip) Tomahawk”..

“Desfasurarea lor va reprezenta o incalcare directa a Tratatului INF”, subliniaza Moscova.

“In plus se ridica intrebari precum de ce folosesc Statele Unite, in testarea armelor lor de aparare antiracheta, tinte care au parametri similari celor ai rachetelor cu raza scurta si medie de actiune”, se intreaba ministerul, raspunzand ca “exista motive sa se creada ca in acest fel Statele Unite ar putea sa testeze un numar de aspecte privind producerea si folosirea in lupta a rachetelor balistice interzise” de tratat.

CITESTE SI: PARLAMENTUL EUROPEAN: RUSIA NU MAI ESTE UN PARTENER STRATEGIC AL UE

Moscova afirma totodata ca “dronelor de atac”, pe care Statele Unite le fabrica de ani de zile, le este aplicabila definitia din Tratatul INF a rachetelor de croaziera cu lansare de la sol, mai ales din perspectiva a ceea ce se intelege prin termenul “vehicul de livrare”, oficializat intr-un schimb de note intre guvernele sovietic si american in mai 1988.

“Demne de remarcat sunt declaratiile unor oficiali de la Pentagon, potrivit carora Statele Unite analizeaza optiunile unui raspuns militar fata de «incalcari» rusesti, inclusiv posibilitatea desfasurarii langa frontierele noastre a unor rachete cu raza scurta si medie de actiune, interzise prin Tratatul INF”, afirma ministerul.

“Este clar ca o asemenea actiune ar echivala cu distrugerea completa de catre Statele Unite a regimului Tratatului INF, cu toate consecintele care decurg”, avertizeaza Moscova.

Tratatul Fortelor cu raza medie de actiune (INF), incheiat in 1987 de catre Statele Unite si fosta Uniune Sovietica, interzice rachetele nucleare si conventionale balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

CITESTE SI:RUSIA a refuzat semnarea unui raport AIEA care preciza ca SEVASTOPOL este in UCRAINA 

Departamentul de Stat american acuza Moscova, intr-un raport, ca si-a incalcat obligatiile pe care si le-a asumat prin tratat.

Sursa foto www.cotidianul,ro