RUSIA: Construirea unei baze NATO in Romania e o provocare

Construirea unei baze militare a Alianţei Nord-Atlantice in Romania reprezinta o “provocare grava” pentru securitatea Rusiei, a declarat ambasadorul rus Aleksandr Grusko, acuzand ca sporirea prezentei militare in Romania, Bulgaria si Polonia incalca prevederile Acordului NATO-Rusia.

Alianta Nord-Atlantica a incalcat, prin construirea de baze militare in Romania, Bulgaria si Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Grusko, citat de RIA Novosti.

Reactia ambasadorului rus vine dupa ce grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial. Informatia a fost facuta publica de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Citeste si: RUSIA, DERANJATA DE ACTIUNILE DIN MAREA NEAGRA. ANALIZAM MASURI DE CONTRACARARE A POSIBILELOR AMENINTARI

“Acordul fondator include o prevedere foarte clara conform careia statele membre NATO vor evita stationarea de forte combatante suplimentare cu statut permanent”, a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianta Nord-Atlantica.

“Baza militara care se construieste acum in Romania este, desigur, o provocare grava pentru securitatea Rusiei si noi consideram ca acest lucru constituie o incalcare semnificativa a angajamentelor”, a insistat Grusko, subliniind ca Moscova este foarte preocupata privind activitatile NATO in Marea Neagra si in Marea Baltica.

Citeste si: GAZPROM A REDUS CU 5% FLUXUL DE GAZE LIVRAT DINSPRE RUSIA CATRE ROMANIA