RUSIA: Doi noi suspecti, arestati in dosarul asasinarii lui Boris Nemtov

RUSIA: Doi noi suspecti, arestati in dosarul asasinarii lui Boris Nemtov

Doi noi suspecti au fost arestati in Rusia in cadrul anchetei pe marginea asasinarii opozantului Boris Nemtov, ucis prin impuscare la 27 februarie, nu departe de Kremlin, a anuntat duminica agentia de presa RIA Novosti. Pana in prezent au fost operate patru arestari in aceasta ancheta, precizeaza Agerpres care citeaza AFP.

Albert Barakoev, secretarul Consiliului de Securitate al republicii autonome ruse Ingusetia, care se invecineaza cu Cecenia, a declarat pentru RIA Novosti ca alti doi barbati au fost arestati in ancheta privind asasinarea fostului vicepremier rus, ucis la varsta de 55 de ani.

Unul dintre suspecti este fratele mai tanar al lui Anzor Gubacev, a carui arestare, sambata, alaturi de Zaur Dadaev, a fost anuntata de Serviciul Federal Rus (FSB).

Potrivit RIA Novosti, Dadaev era comandantul-adjunct al unui batalion afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, in timp ce Gubacev lucra pentru o societate de securitate privata din Moscova.

Cei doi barbati arestati sambata urmau sa compara duminica in fata tribunalului pentru o eventuala prelungire a arestarii lor, a declarat pentru RIA Novosti o purtatoare de cuvant a tribunalului, Ana Fadaeva, fara a preciza daca ceilalti doi suspecti, arestati in Ingusetia, vor comparea de asemenea.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca uciderea lui Nemtov este “o tragedie rusinoasa”, cu substrat politic, dand ordine Ministerului de Interne al Rusiei sa acorde atentie sporita acestui tip de crime.

Presedintia rusa a negat orice implicare in acest asasinat, spunand ca uciderea lui Boris Nemtov este o “provocare” in scopul discreditarii presedintelui Vladimir Putin si in vederea consolidarii adversarilor sai, dar prietenii lui Nemtov afirma ca tocmai Kremlinul este de vina pentru crearea unei atmosfere de ura fata de adversarii politicii oficiale.

Anchetatorii declarau la inceputul saptamanii ca nu vor respinge nicio pista, luand in calcul atat un asasinat islamist, pentru sprijinul exprimat de Nemtov publicatiei satirice franceze Charlie Hebdo, victima unui atac jihadist in ianuarie, cat si amestecul nationalistilor rusi, nemultumiti de criticile aduse de opozant rolului jucat de Rusia in criza ucraineana.