RUSIA doreste APROPIEREA de COREEA DE NORD prin “ANUL PRIETENIEI” intre cele doua tari foste aliate

Rusia a anuntat miercuri lansarea “anului prieteniei” cu Coreea de Nord, al carei tanar lider, Kim Jong-un, ar urma sa se afle in luna mai la Moscova, in prima sa vizita oficiala in strainatate, informeaza Agerpres, care citeaza AFP.

Ministerul Afacerilor Externe rus a precizat ca cele doua tari au incheiat un program de schimburi culturale in vederea consolidarii legaturilor intre cei doi fosti aliati din perioada URSS.

Aceasta apropiere, care coincide cu marcarea a 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, survine in special intr-un moment in care Moscova incearca sa contrabalanseze inrautatirea relatiilor sale cu Occidentul, aflate la cel mai scazut nivel de la incheierea Razboiului Rece.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN ESTE BOLNAV! PRESEDINTELE RUS SI-A ANULAT VIZITA IN KAZAHSTAN

Occidentul si Kievul acuza Rusia ca ii sustine militar pe separatistii prorusi din estul Ucrainei, lucru dezmintit de Moscova.

De la Venezuela si pana la China, Rusia si-a intarit in ultimele luni relatiile cu noi parteneri economici, pentru a diminua efectele sanctiunilor occidentale si caderea pretului petrolului.

Kim Jong-un incearca la randul sau sa reduca dependenta tarii sale fata de China, principalul sau partener politic si economic.

Precedentul lider nord-coreean, Kim Jong-il, a efectuat o vizita in Rusia in august 2011, deplansandu-se cu un tren blindat pentru a se intalni in Siberia cu fostul presedinte rus Dmitri Medvedev.

CITESTE SI: SEMNAL DE ALARMA: “RUSIA VA LUA CONTRAMASURILE NECESARE CA REACTIE LA SUPLIMENTAREA PREZENTEI NATO IN MAREA NEAGRA”  

Rusia vrea sa-si extinda legaturile economice cu Coreea de Nord si spera sa vada concretizat un proiect de circa 25 de miliarde de dolari (20 de miliarde de euro) de renovare a retelei feroviare a acestei tari, permitandu-i in schimb sa aiba acces la resursele minerale nord-coreene.

Rusia participa de asemenea la discutiile in format de sase privind programul nuclear nord-coreean.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat miercuri ca nu va asista la defilarea militara de la 9 mai de la Moscova, menita a celebra implinirea a 70 de ani de la victoria Aliatilor asupra Germaniei naziste.