RUSIA: ATAC TERORIST la METROUL din SANKT-PETERSBUG, soldat cu minim 14 MORTI si 49 de RANITI! AUTORUL IDENTIFICAT! VIDEO si FOTO

EXPLOZIA a avut loc, luni dupa-amiaza, la metroul din orasul rus SANKT PETERSBURG, primele informatii aratand ca este vorba despre mai multe victime. The Telegraph informeaza, citand presa rusa, ca este vorba despre cel putin 10 MORTI si 50 de RANITI.

UPDATE 11Atentatul care a ucis 14 oameni, luni, in metroul din Sankt Petersburg, a fost comis de un kamikaze, a anuntat marti Comitetul de ancheta rusesc, intr-un comunicat citat de AFP.

Investigatorii Comitetului de ancheta, serviciile secrete si ministerul de Interne “au stabilit ca bomba artizanala a putut fi actionata de un barbat ale carui ramasite au fost gasite in al treilea vagon al trenului”, a precizat Comitetul de ancheta, care a afirmat ca identitatea sa a fost stabilita dar pastreaza secretul in interesul anchetei.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca atentatul este o “provocare” la adresa tuturor rusilor, inclusiv a presedintelui Vladimir Putin. “Orice atentat care are loc in tara noastra este o provocare la adresa tuturor rusilor, inclusiv a presedintelui nostru”, a spus Dmitri Peskov.

UPDATE 10: Bilantul victimelor de dupa explozia de la metroul din Sankt Petersburg a crescut la 14 morti, in timp ce 49 de raniti sunt in continuare in spital. Ministrul rus al Sanatatii, Veronika Skvortsova, a spus marti dimineata ca 11 oameni au murit pe loc, unul in ambulanta si doi la spital, relateaza agentia Associated Press.

UPDATE 9: A fost identificat presupusul atacator de la metroul din Sankt Petersburg, care a pus la cale un atentat in urma caruia au murit 11 persoane. Este vorba de Akbarzhon Jalilov, nascut in 1995 in localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kirgizstan, transmite Reuters, citata de News.ro.

Autoritatile ruse nu au precizat pana in acest moment daca este vorba de un atacator sinucigas sau daca atacatorul kirgiz a scapat cu viata din metroul de la Sankt Petersburg. Akbarzhon Jalilov ar avea cetatenie rusa, fiind surprins de camerele de supraveghere de la metrou imbracat intr-o roba neagra si cu o palarie de aceeasi culoare. Kirgizstan are o populatie majoritar musulmana si o mare problema de securitate din cauza luptatorilor straini care s-au alaturat Statului Islamic.

Anchetatorii rusi au catalogat explozia drept un “act de terorism“, dar nicio grupare nu a revendicat pana in acest moment atentatul de la metrou, in vreme ce premierul rus nu s-a sfiit sa spuna ca e vorba de un atentat terorist in Sankt Petesburg. Comisia de Investigatii din Rusia a lansat o ancheta pentru act terorist in urma exploziei care a zguduit o garnitura de metrou din Sankt Petersburg. De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate in considerare in acest moment.

UPDATE 8Bilantul tragediei creste la 11 morti si 45 de raniti, au anuntat autoritatile ruse.Martorii povestesc pentru presa rusa momentele de groaza de la metrou. O femeie identificata dupa numele Polina, care se afla in vagonul alaturat, povesteste ca “a fost o bubuitura asurzitoare, dupa care a venit un miros de fum. Era inghesuiala, doua femei au lesinat instant. Totul s-a petrecut in timp ce metroul inca mergea. Nu s-a oprit”.

Cand metroul in sfarsit a oprit in statie, aceasta spune ca a “vazut ca vagonul vecin era distrus, cu geamurile sparte, nu era luminat, dar a vazut sange. Unii erau scosi pe picioarele lor, altii erau carati afara din tren”, a mai povestit femeia, pentru presa rusa, informeaza BBC.

Reprezentantii Comisiei de Investigatii din Rusia au lansat oficial ancheta pentru act terorist, insa au precizat ca mai multe scenarii sunt luate in considerare in acest moment, informeaza News.ro.

Amintim ca anterior Procuratura Generala a catalogat incidentul ca un act terorist, insa a revenit si a precizat ca este prea devreme pentru a se targe o concluzie cu privire la circumstantele exploziei din Sankt Petesburg.

UPDATE 7: Ministrul rus al Sanatatii a revizuit bilantul atacului la 10 morti si 37 de raniti, relateaza Interfax. Anterior, Comitetul National Antiterorism a anuntat ca 9 oameni au murit si peste 20 au fost raniti. Un purtator de cuvant al Procuraturii Generale din Rusia, Alexander Kurennoi, a declarat luni dupa-amiaza ca este prea devreme pentru a se pronunta cu privire la cauza exploziei de la metrou, dupa ce in urma cu o ora a sustinut ca este vorba de un incident terorist, relateaza News.ro.

Dispozitivul explozibil gasit de genisti intr-o a treia statie de metrou, Ploscead Vosstaniia, a fost dezamorsat. Interfax tansmite ca explozibilul a fost lasat intr-o servieta, in metrou, dar si ca pe baza imaginilor surprinse de camerele video ar fi fost identificat principalul suspect al atacului. Autoritatile din Sankt Petersburg au decretat 3 zile de doliu dupa tragedia de la metrou.

UPDATE 6: Serviciul antitero al Rusiei a revizuit numarul de morti, la 9, si cel al ranitilor – peste 20. Anterior, bilantul era de 10 morti si in jur de 50 de raniti.

UPDATE 5: Procurorul general al RUSIEI a transmis ca EXPLOZIA de la METROUL din SANKT PETERSBURG a reprezentat un ATAC TERORIST.

UPDATE 4: Una dintre explozii a avut loc in mers, iar presa rusa scrie ca un al treilea dispozitiv explozibil a fost gasita de genisti intr-o a treia statie de metrou, Plosad Vosstania.25 de raniti, printre care si un copil, au fost spitalizati.

UPDATE 3: Statia in care a avut loc cea de-a doua explozie este Institutul Tehnologic, desi initial se spunea ca ar fi fost vorba despre Sadovaia. Ambele statii unde s-au produs deflagratiile se afla pe Linia Albastra. Potrivit Sputnik, s-a incheiat evacuarea persoanelor din metrou, iar toate statiile au fost inchise. Autoritatile nu exclud ipoteza unui ATAC TERORIST

UPDATE 2: Xinhuanet scrie ca este vorba despre cel putin 50 de raniti. “Oamenii sangerau, aveau parul ars. Ni s-a spus sa mergem spre iesire. Oamenii au fugit. Prietena mea era a spus ca, atunci cand a iesit din metrou, a vazut oameni care erau mutilati”, a spus un martor. Informatiile autoritatilor sunt ca dispozitivele explozibile contineau schije, fapt care a facut ca numarul victimelor sa fie mare. Presedintele rus si-a exprimat deja condoleantele dupa tragedie.

UPDATE 1: Cele doua explozii au avut loc in doua statii diferite, noteaza The Telegraph, -Piata Sennaia si Sadovaia-, iar a doua deflagratie a avut loc in jurul orei locale 14:40, la cateva minute dupa prima. O inregistrare surprinsa la metrou arata cum pasagerii care au scapat teferi incearca sa ii scoata din garnitura in care a avut loc explozia pe cei raniti.

STIRE INITIALA

Daily Mirror scrie ca primele imagini de la fata locului arata ca ar fi vorba cel putin despre persoane ranite, mai multe corpuri fiind intinse pe podeaua metroului.Sputnik, citat de Ziare.com, informeaza ca statia de metrou in care a avut loc explozia este plina de fum, iar echipe de interventie au fost trimise la fata locului.

Imaginile surprinse arata statia Piata Sennaya invaluita in fum, la ora 14:36, ora locala si a Romaniei.De asemenea, Russia Today noteaza ca cel putin sapte statii au fost inchise si ca ar fi explodat un dispozitiv improvizat.

Ulterior, presa rusa si agentiile internationale au relatat ca ar fi vorba despre cel putin 10 raniti. Presedintele rus Vladimir Putin, care se afla in oras, a fost informat in legatura cu acest incident.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: ria.ru