RUSIA isi rezerva oficial DREPTUL de a OCOLI DECIZIILE Curtii Europene a Drepturilor Omului

RUSIA a anuntat marti ca isi REZERVA OFICIAL dreptul DE A NU PUNE IN APLICARE Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul in care acestea vin in CONTRADICTIE CU CONSTITUTIA RUSA, relateaza Agerpres.

”Conventia Europeana a Drepturilor Omului si deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului care se bazeaza pe aceasta NU POT INLATURA SUPREMATIA CONSTITUTIEI RUSE”, a decis Curtea Constitutionala a Federatiei Ruse, in cadrul unei sedinte desfasurate la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

CITESTE SI: RUSIA A FOST CONDAMNATA, LA HAGA, SA PLATEASCA 50 DE MILIARDE DE DOLARI 

Sesizata de membri ai Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus) care contesta o decizie a CEDO prin care Rusia este OBLIGATA SA PLATEASCA O DESPAGUBIRE RECORD fostilor actionari ai grupului petrolier IUKOS, Curtea Constitutionala rusa subliniaza ca Legea fundamentala este ”FORTA JURIDICA SUPREMA” in tara.

Daca o decizie a CEDO ”vine in contradictie cu Constitutia rusa, Rusia va fi nevoita sa REFUZE PUNEREA IN APLICARE” a acestei decizii, a explicat Curtea.

”Institutiile judiciare supreme ale unor tari europene, precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie, respecta de asemenea suprematia legilor lor fundamentale in aplicarea deciziilor CEDO”, a adaugat Curtea Constitutionala rusa.

CITESTE SI: CEDO ordona RUSIEI sa plateasca noi DESPAGUBIRI RECORD fostilor actionari de la IUKOS

La sfarsitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro fostilor actionari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail HODORKOVSKI — un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani in inchisoare—, fiind lichidata de justitia rusa in anii 2000 in urma acuzatiilor de frauda fiscala.

O suta de parlamentari rusi au sesizat Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa decida daca Rusia, tara care a semnat in 1996 Conventia Europeana a Drepturilor Omului, este obligata sa puna in practica orice decizie CEDO, chiar si pe cele care ”VIN IN CONTRADICTIE CU CONSTITUTIA RUSA”.

Sursa foto: ziuaveche