RUSIA: Pilotul NADIA SAVCENKO din Ucraina, CONDAMNAT la 22 de ani de INCHISOARE

Pilotul ucrainean NADIA SAVCENKO a fost declarata vinovata de complicitate la uciderea a doi ziaristi rusi in estul Ucrainei si a fost condamnata, marti, la 22 de ani de inchisoare, potrivit contului de twitter al agentiei de presa Reuters.

NADIA SAVCENKO a negat acuzatiile de crima si a inceput sa cante, inainte ca judecatorul sa citeasca pedeapsa. Luni, instanta a gasit-o vinovata pe NADIA SAVCENKO pentru moarteea celor doi jurnalisti ai VGTRK, Igor Corneliuk si Anton Voloskin, ucisi in estul Ucrainei de mortierele armatei ucrainene.

De altfel, avocatul NADIEI SAVCENKO a amintit ca aceasta neaga legitimitatea instantei ruse si va intra din nou in greva foamei pana ce este eliberata. Este a doua incercare a pilotului militar de a protesta prin infometare, dupa ce a inceput o greva a foamei la 3 martie, pe care a abandonat-o o saptamana mai tarziu, cand a inceput sa consume lichide.

In timpul procesului, procurorii rusi au cerut magistratilor ca pilotul ucrainean sa fie gasit vinovat pentru toate crimele inscrise in rechizitoriu. Ei au acuzat-o pe NADIA SAVCENKO de rolul jucat in moartea a doi jurnalisti rusi, de tentativa de ucidere a unui civil si de trecerea ilegala a granitei in Rusia si au cerut o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare si o amenda de 1.500 de dolari.

NADIA SAVCENKO a negat acuzatiile, iar avocatii pilotului militar au sustinut ca vor transferarea acesteia intr-o inchisoare ucraineana, pentru a-si ispasi pedeapsa. Ea a sustinut ca va depune apel la decizia instantei ruse. Procurorii rusi i-au acuzat pe avocatii apararii ca fac declaratii provocatoare si le lipseste analiza obiectiva a faptelor.

“Cazul penal impotriva NADIEI SAVCENKO nu poate fi comparat cu alte procese. Motivul nu este cetatenia acuzatei, ci presiunea extraordinara la care a fost supusa investigatia si instanta, nu doar din partea oficialilor ucraineni, dar si a celor occidentali si a presei”, a precizat procurorul Pavel Filipchuk.

De altfel, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a cerut Rusiei, in urma cu doua saptamani, sa o elibereze pe NADIA SAVCENKO, a doua zi dupa ce Romania si alte patru state membre UE au cerut sanctionarea oficialilor rusi responsabili pentru proces.

Vom reveni.

Sursa foto: ria