RUSIA propune un PLAN IN 8 PUNCTE pentru SOLUTIONAREA CRIZEI DIN SIRIA

RUSIA propune ca GUVERNUL si OPOZITIA SIRIENE sa convina asupra LANSARII UNUI PROCES DE REFORMA CONSTITUTIONALA, care sa dureze pana la 18 luni si sa fie urmat de ALEGERI PREZIDENTIALE ANTICIPATE, potrivit unui proiect de document elaborat in perspectiva viitoarei REUNIUNI INTERNATIONALE CU PRIVIRE LA SIRIA, programata pentru sambata la Viena.

Textul obtinut de agentia Reuters se intituleaza ‘Abordare catre reglementarea crizei siriene’, si cuprinde 8 puncte:

1. Includerea STATULUI ISLAMIC de catre Consiliul de Securitate al ONU pe lista ORGANIZATIILOR TERORISTE.

CITESTE SI: SEFUL PENTAGONULUI, ASHTON CARTER, ACUZA RUSIA CA PUNE IN PERICOL ORDINEA MONDIALA

2. Convenirea unei liste aditionale de grupari teroriste.

3. Adoptarea de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei rezolutii de sustinere a eforturilor impotriva SI si a altor grupari teroriste, furnizarea cadrului legal de cooperare a tuturor participantilor la actiuni contrateroriste, intre acestia si cu guvernele respective.

4. Blocarea canalelor de aprovizionare a SI si altor grupari teroriste; stoparea comertului ilegal cu petrol al SI, in conformitate cu rezolutia 2199 a Consiliului de Securitate al ONU; prevenirea luarii sub control de catre teroristi a campurilor petrolifere.

5. Operatiunile impotriva SI si a altor grupari teroriste trebuie excluse de la un armistitiu.

CITESTE SI: SIRIA: CEL PUTIN 22 PERSOANE AU FOST UCISE SI ALTE 62 RANITE DE OBUZE IN LATTAKIA

6. Lansarea, sub auspiciile trimisului special al ONU si in baza comunicatului de la Geneva din 30 iunie 2012, a procesului politic intre guvernul sirian si o delegatie comuna a gruparilor de opozitie. Componenta delegatiei de opozitie va trebui convenita anterior, inclusiv pe baza disponibilitatii gruparilor respective de a fi de acord cu obiectivele impiedicarii teroristilor de a ajunge la putere in Siria si de asigurare a suveranitatii, integritatii teritoriale si independentei politice a Siriei, ca si a caracterului laic si democratic al statului.

7. Partile siriene la conferinta propusa sunt invitate sa convina asupra urmatoarelor etape:
—Lansarea unei reforme constitutionale, proces care sa dureze pana la 18 luni, pentru a garanta securitatea durabila si un echilibru corect al intereselor, drepturilor si obligatiilor tuturor grupurilor etnice si confesionale in structurile de putere si institutiile statului.
—In acest scop, formarea unei comisii constitutionale care sa reprezinte intregul spectru al societatii siriene, inclusiv opozitia interna si din strainatate. Presedintele Siriei nu va prezida comisia constitutionala, al carei sef va fi convenit de toti participantii.
—Proiectul de constitutie va fi supus unui referendum popular, iar dupa aprobarea sa vor fi convocate alegeri prezidentiale anticipate.
—Alegerile parlamentare programate pentru primavara lui 2016 vor fi, in lumina unei reforme constitutionale, amanate si organizate simultan cu cele prezidentiale, pe baza noii constitutii.
—Guvernul sirian se va forma pe baza unui bloc de partide/electoral care va primi o majoritate de voturi populare si va detine autoritate executiva deplina.
—Presedintele ales prin vot popular va avea functiile de comandant suprem al fortelor armate, si de control al serviciilor special si politicii externe.

CITESTE SI: MAE A EVACUAT DIN SIRIA 7 CETATENI ROMANI SI DOI MEMBRI DE FAMILIE

8. Intrunirea unui Grup de sprijin pentru Siria (SSG) pentru a ajuta la pregatirea conferintei si asistarea partilor siriene in procesul de ajungere la un acord. Grupul ar putea include membrii permanenti ai Consiliul de Securitate al ONU, Arabia Saudita, Turcia, Iran, Egipt, Iordania, Oman, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Liban, Germania, Italia, Emisarul special al ONU, Liga Araba si Organizatia Conferintei Islamice, Uniunea Europeana.

Prima reuniune de la Viena, desfasurata pe 30 octombrie si la care au luat parte 17 tari, printre care SUA, Rusia, Arabia Saudita, Iran si puteri europene, a vizat conturarea unei tranzitii politice in Siria dupa patru ani si jumatate de conflict, soldat cu 250.000 de morti si milioane de refugiati. Intalnirea a luat sfarsit cu un dezacord profund intre participanti, din randul carora au lipsit regimul de la Damasc si opozitia moderata, cu privire la soarta presedintelui Bashar al-Assad.

Sursa foto: npr