RUSIA reduce livrarile de GAZE catre ROMANIA cu 10%. Ministrul Energiei: Populatia nu va suferi nici daca vom avea o iarna extrema

ANRE: Exportul de gaze in Republica Moldova ar putea incepe in a doua jumatate a lunii august

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca cei de la Gazprom vor reduce, incepand de marti, livrarea de gaze catre Romania cu aproximativ 10%, reducerea urmand a fi pusa in aplicare pana duminica. Nicolaescu a tinut sa precizeze ca reducerea livrarii de gaze de catre Rusia catre Romania s-ar putea aplica foarte des in perioada urmatoare, insa a adaugat ca populatia nu va avea de suferit in cazul unei ierni extreme, precizand ca suntem la o productie dubla fata de nivelul de consum.

“Ultimele date primite de la dispecerul Gazprom arata ca astazi furnizarile vor fi efectuate la nivelul de volum agreat, deci fara niciun fel de reducere, insa incepand de maine pentru toata saptamana datele arata ca livrarile vor fi cu aprox 10% sub volumul agreat. Am vrut sa comunic acest lucru din dorinta de a fi extrem de transparenti, insa cred ca trebuie sa ne obisnuim cu aceasta situatie cu care probabil ne vom mai confrunta foarte, foarte des. Va repet, 10% posibilitate de reducere de maine pana duminica”, a spus ministrul Nicolescu.

Citeste si: S-a modificat schimbarea: RUSIA a anuntat ca va livra gaze ROMANIEI la parametri normali

Razvan Nicolescu a tinut sa precizeze ca populatia nu va avea de suferit nici daca Rusia opreste de tot livrarea de gaze catre tara noastra, iar iarna va fi una dintre cele mai grel.

“Din punct de vedere economic, discutam despre niste cantitati absolut nesemnificative. Nu cred ca exista niciun fel de risc pentru securitatea aprovizionarii Romaniei si a populatiei Romaniei pentru iarna nici daca furnizarile se vor opri in totalitate si nu se vor relua pana la primavara. Speram ca gazul natural si energia sa nu fie folosita ca o arma politica. Credem ca cei care fac asta vor avea de pierdut pe termen mediu si lung. Suntem pregatiti pentru a afce fata oricarei situatii. Populatia nu va avea de suferit nici in cazul unei ierni extreme”, a mai spus acesta.

“Monitorizam situatia la nivel regional, ne sfatuim cu cei de la Bruxelles. Am incercwat sa discut cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, din pacate nu am reusit, mi-a comunicat ca domnia sa nu este in Bucuresti. Am incercat sa aflu care este motivul acestei reduceri. La toate intrebarile noastre puse in legatura cu reducerile la gaz, nu s-a raspuns”, a mai spus ministrul delegat pentru Energie.

CITESTE SI: Ministrul Energiei: Gazprom nu a explicat de ce a redus exportul de gaze catre Romania. Nu exista risc pentru populatie