RUSIA REVENDICA peste un milion de kilometri in REGIUNEA ARCTICA, inclusiv POLUL NORD

RUSIA A REVENDICAT oficial marti, la ONU, peste un milion de kilometri patrati in REGIUNEA ARCTICA, anunta AFP. In cererea depusa in fata Comisiei ONU pentru LIMITELE PLATOULUI CONTINENTAL, Rusia sustine ca are drept de suveranitate asupra a 1,2 milioane kilometri patrati in aceasta regiune.

ONU a solicitat Moscovei in 2001, dupa o prima cerere, sa furnizeze mai multe dovezi pentru a-si sustine revendicarea.

Zona revendicata de Rusia este considerata strategica datorita cercetarilor care au relevat existenta unor REZERVE URIASE DE HIDROCARBURI. Vladimir Putin a descris regiunea drept “zona de interes special” pentru Rusia si a ordonat sporirea prezentei militare.

Cererea Rusiei include POLUL NORD si ar oferi acces la depozite de hidrocarburi estimate de guvernul de la Moscova la 4,9 miliarde de tone.

DREPTUL MARIN in vigoare fixeaza zona economica exclusiva a unei tari la 200 de mile marine (circa 370 km) de tarm, oferindu-i suveranitate in aceasta zona pentru exploatarea resurselor. Dincolo de aceasta limita, apele sunt considerate juridic internationale.

CITESTE SI: FMI: RUSIA ar putea pierde 9% din PIB din cauza SANCTIUNILOR ECONOMICE

Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia isi disputa de zeci de ani controlul rezervelor naturale din regiunea arctica.

Cererea Moscovei cuprinde o parte din dorsala Lomonosov, revendicata si de Danemarca si Canada, precum si din dorsala Mendeleev, considerata de Rusia parte integranta a continentului eurasiatic.

De la cererea din 2001, Rusia a efectuat mai multe expeditii stiintifice de anvergura pentru a colecta dovezi in sprijinul revendicarilor sale. In 2007, o expeditie a efectuat o scufundare record in adancimile oceanului Arctic, amplasand cu aceasta ocazie un drapel rusesc pe fundul apelor polare.

In paralel, Rusia si-a multiplicat manevrele militare de amploare in regiune. DOCTRINA MILITARA NAVALA ruseasca a fost modificata in iulie pentru a pune accentul pe importanta strategica a regiunii arctice.

Sursa foto: arctic/digi24