RUSIA solicita din nou ca SUA sa RENUNTE la SCUTUL ANTIRACHETA

ACORD DE INCETARE, FOC, SIRIA, RUSIA, SUA, INTELEGERE, ISIS, FILIALA SIRIANA, AL QAIDA

Rusia cere din nou Statelor Unite sa renunte la scutul antiracheta. Adjunctul ministrului rus de Externe, Sergei Riabkov, a declarat, vineri, ca Rusia nu vede niciun motiv pentru ca Statele Unite sa continue implementarea planurilor de constructie a scutului antiracheta in Europa, dupa incheierea acordului nuclear cu Iranul, in luna iulie, potrivit Reuters.

“Nu vedem niciun motiv pentru continuarea programului, cu atat mai putin intr-un ritm accelerat”, a declarat oficialul rus.

La randul sau, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, declara, pe 14 iulie, ca scutul antiracheta al SUA, din Europa, devine inutil, dupa acordul cu Iranul si solicita desfiintarea centrului de la Deveselu.

CITESTE SI: RUSIA doreste un PORTAVION NUCLEAR in locul NAVELOR MISTRAL

”Rusia spera ca SUA vor abandona elementele scutului antiracheta in Europa. Cu totii ne amintim ca, in aprilie 2009, la Praga, presedintele Barack Obama afirma ca daca se rezolva problema programului nuclear iranian, atunci sarcina crearii segmentului european al sistemului de aparare antiracheta va disparea”, declara atunci Lavrov, reamintind ca SUA au promis sa nu dezvolte scutul dupa ce se ajunge la un acord cu Iranul, scria Russia Today.

Inca de la anuntarea initiativei de amplasare a elementelor scutului antiracheta, in estul Europei, SUA au sustinut ca acesta are scopul de a feri membrii NATO de un atac venind dinspre Iran.

Rusia a solicitat, in permanenta, garantii ca scutul nu este indreptat impotriva sa si a aratat ca cesta constituie o amenintare la adresa securitatii sale, asa ca lanseaza periodic atacuri la adresa sistemului antiracheta.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: RUSIA nu va mai pleca NICIODATA din TRANSNISTRIA

Doua astfel de avertismente dure au vizat Romania, in lunile iunie-iulie, cand oficiali rusi au declarat ca Romania devine automat o ţinta potenţiala prin gazduirea sistemului antiracheta.

La Deveselu, in judetul Olt, vor fi amplasate un radar fix, de ultima generatie, si un sistem de lansare al rachetelor, ce au rolul de a intercepta si distruge alte rachete lansate de inamic. O alta baza americana cu elemente ale scutului se afla in Polonia.

Sursa foto agerpres