RUSIA spera sa creeze in estul UCRAINEI un stat la fel de “INDEPENDENT” ca Georgia si Moldova

RUSIA, MOSCOVA, LISTA, PERSONALITATI POLITICE, EUROPA, INTERDICTIE, INTRARE, TERITORIUL RUSIEI, MARK RUTTE, RASPUNS, SANCTIUNI EUROPENE, ANEXARE, CRIMEEA, CONFLICT, UCRAINA, PESOANE DEZIRABILE

Rusia viseaza sa creeze in estul Ucrainei un stat “independent”, asa cum a procedat in trecut in Georgia si Republica Moldova, apreciaza analisti de la Moscova, un obiectiv care pare realizabil in contextul in care sepratistii prorusi castiga teren.

Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat duminica la abordarea problemei unui “statut statal” pentru estul Ucrainei, cu o zi inainte de discutii intre reprezentanti ai Moscovei, Kievului, si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care au loc luni la Minsk.

“Aceasta alegere a cuvintelor nu este intamplatoare”, a declarat pentru AFP expertul rus Fiodor Lukianov, redactor-sef al revistei “Russia in Global Affairs”.

Chiar daca Kremlinul a afirmat ca presedintele nu a evocat niciodata crearea unui stat independent in sud-estul Ucrainei, cu populatie majoritar rusofona, Rusia, care a cerut pana acum doar o autonomie mai mare pentru aceste regiuni – un statut inadmisibil in opinia Kievului -, “se comporta acum in mod diferit”, este el de parere.

CITESTE SI: ACCESUL liderilor occidentali este interzis in magazinele DUTY-FREE din Vladivostok 

In contextul in care armata ucraineana a suferit in ultimele zile o serie de infrangeri, “Rusia vrea sa spuna Kievului «v-am propus sa incheiem un acord (privind federalizarea), iar voi nu l-ati vrut. Acum oferta s-a schimbat»”, a dat asigurari acest expert.

La inceputul anilor ’90, cand Moscova a sustinut republicile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, care si-au proclamat unilateral independenta, Rusia aspira la a-si “stabili frontiere mai largi, pentru a-si pastra influenta de odinioara, inclusiv dupa destramarea URSS”, explica Lukianov.

“In cazul Ucrainei, obiectivul este diferit: Moscova nu vrea ca situatia din Ucraina sa se stabilizeze atat timp cat lideri «antirusi» raman la conducerea tarii si sunt susceptibili sa introduca tara in NATO”, subliniaza el.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN vrea crearea unui STAT in estul UCRAINEI 

Maria Lipman, o analista independenta, este de aceeasi parere. “Este evident ca Rusia vrea sa dispuna de o mare influenta asupra Guvernului din Ucraina, ca acesta sa nu o apuce pe un drum gresit, cel care conduce catre o apropiere de Occident si mai ales de NATO”, afirma ea.

“Iar crearea in interiorul Ucrainei a unui eventual stat independent care sa depinda de Moscova ar ajuta Rusia sa ajunga la acest obiectiv”, a declarat ea pentru AFP.

“Problema este ca nu prea intelegem despre ce teritoriu este vorba, deoarece este dificil de definit care zone sunt controlate in mod real de catre separatisti” in regiunile rebele Donetk si Lugansk, devastate de confruntari armate incrancenate, apreciaza Lipman.

In cazul Transnistriei, o fasie de pamant din estul Republicii Moldova care si-a declarat independenta in 1990, sustinuta in mod ascuns de catre Rusia, “era mai usor, chiar daca circumstantele seamana cu cele din Ucraina, acum”, adauga ea,

Pana in prezent, problema Transnistriei, o regiune separatista prorusa din Republica Moldova, la fel ca cea a Abhaziei sau Osetiei de Sud, regiuni separatiste proruse din Georgia, nu au fost solutionate, Moscova dispunand astfel de un mijloc de presiune asupra autoritatilor de la Chisinau si Tbilisi.

Moscova, pe care Occidentul o acuza ca a mobilizat trupe si armament greu in Ucraina pentru a sustine rebelii separatisti, cauta “inainte de orice sa determine autoritatile ucrainene sa inteleaga ca Rusia se afla alaturi si ca orice ar face Ucraina situatia sa geografica nu se va schimba”, apreciaza analistul independent Serghei Miheev.

“Poti detesta Rusia, la fel ca pe cei mai rai inamici, dar nu poti sa nu tii cont de prezenta ei”, adauga el.

Sursa foto: voice of russia