Rusia, Ucraina si UE, ACORD pentru reluarea livrarilor de GAZE RUSESTI

Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un ACORD privind reluarea livrarilor de GAZE RUSESTI, valabil pana in martie 2015.

ACORDUL a fost semnat de ministrii Energiei ai celor doua tari, rusul Alexander Novak si ucraineanul Iuri Prodan, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Citeste si: RUSIA, UCRAINA SI UE CONTINUA NEGOCIERILE REFERITOARE LA LIVRARILE DE GAZE

Un act aditional la contract a fost ulterior parafat de seful Gazprom, rusul Aleksei Miller, si cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

“Responsabilitatea politica, logica cooperarii si pur si simplu bunul simt economic au prevalat”, a apreciat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cursul unei conferinte de presa.

“Este un pas important pentru securitatea noastra energetica”, a dat asigurari el, afirmand ca nu exista “niciun motiv pentru ca oameni din Europa sa indure frigul in aceasta iarna”.

Barroso a spus ca “spera ca acest ACORD va creste increderea intre Ucraina si Rusia”. “Punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk” privind incetarea focului in Estul separatist al Ucrainei “trebuie sa fie, in acest moment, prioritatea” noastra, a adaugat el.

Citeste si: RUSIA, UCRAINA SI UE CONTINUA NEGOCIERILE PE TEMA GAZELOR SAPTAMANA VIITOARE. UCRAINA A CERUT UE UN IMPRUMUT SUPLIMENTAR DE 2 MILIARDE EURO

Oettinger a precizat ca ACORDUL se refera la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, cat si plata livrarilor de GAZE RUSESTI pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat ca Ucraina este capabila sa-si achite datoria la GAZE fata de Rusia.