RUSIA, UCRAINA si UE continua negocierile referitoare la LIVRARILE de GAZE

Rusia, Ucraina si UE vor incerca din nou miercuri la Bruxelles sa gaseasca o solutie la conflictul dintre Moscova si Kiev privind livrarile de gaze naturale, conflict ce ameninta sa afecteze aprovizionarea Europei, scrie AFP.

Negocierile vizand reluarea de catre Rusia a livrarilor de gaz pentru Ucraina, intrerupte in luna iunie, se asteapta a fi dificile, dupa cum a anticipat ministrul ucrainean de finante Olexandr Slapak, care s-a declarat sceptic in legatura cu un rezultat pozitiv in urma discutiilor de miercuri. “Am impresia ca nimeni nu doreste sa se ajunga la un acord, in primul rand rusii”, a declarat el, citat de agentia Interfax.

CITESTE SI: Rusia, Ucraina si UE continua negocierile pe tema gazelor saptamana viitoare. Ucraina a cerut UE un imprumut suplimentar de 2 miliarde euro 

Daca Moscova si Kievul au cazut de acord asupra unui pret provizoriu la gazele naturale, reglementarea datoriei ucrainene pentru gazul livrat de Rusia este o problema inca nerezolvata. Pentru reluarea livrarilor, Rusia cere Ucrainei sa achite 1,45 miliarde de dolari din datorie si inca 1,6 miliarde de dolari reprezentand plata anticipata pentru livrarile din noiembrie si decembrie, partea rusa excluzand orice livrare inainte ca Kievul sa efectueze aceste plati.

Comisia Europeana examineaza la randul ei cererea Kievului privind un imprumut suplimentar de 2 miliarde de euro, in timp ce Rusia asteapta garantii financiare pentru reluarea livrarilor. ‘Atat timp cat un acord nu este semnat, exista riscul unor perturbari in aprovizionarea clientilor Uniunii Europene. Problema pentru Moscova este cine va plati datoria si livrarile viitoare’, scrie Chris Weafer din grupul Macro-Advisory pentru Rusia si fostele republici sovietice.

CITESTE SI: Porosenko sustine ca a ajuns la un acord cu Putin privind reluarea livrarilor de gaze naturale rusesti, cu o saptamana inainte de alegeri 

Pe langa perturbarile in aprovizionarea cu gaz a europenilor, in conditiile in care 15% din gazele consumate in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean, conflictul risca sa agraveze profunda criza economica si financiara din Ucraina.

In acelasi timp, AFP noteaza ca reuniunea de la Bruxelles de miercuri are loc intr-un context politic tensionat ca urmare a declaratiilor sefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov, care a afirmat marti ca Rusia ‘va recunoaste, desigur’, alegerile ce vor fi organizate la 2 noiembrie in regiunile separatiste ucrainene Donetk si Lugansk (est) de catre rebelii prorusi, acestia boicotand scrutinul desfasurat la 26 octombrie in restul Ucrainei si care a fost castigat de fortele proeuropene.

Sursa foto: realitatea.net