RUSIA, UCRAINA, UE si SUA au ajuns la un acord privind detensionarea situatiei din UCRAINA

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anuntat joi la Geneva ca Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana (UE) si SUA au ajuns la un acord privind masuri ‘in etape’ pentru dezescaladarea tensiunilor din Ucraina, masuri care sa includa abtinerea de la violente, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Participantii la reuniunea de la Geneva consacrate crizei din Ucraina au stabilit de comun acord sa faca apel la dezarmarea grupurilor ilegale inarmate si la evacuarea cladirilor ocupate, a precizat Lavrov intr-o conferinta de presa.

“Toate grupurile inarmate ilegale trebuie sa fie dezarmate, toate cladirile ocupate ilegal trebuie date inapoi proprietarilor lor legitimi, toate strazile, pietele si alte locuri publice din orasele ucrainene trebuie eliberate”, se arata in document.

Vladimir Putin a dat un ultimatum Republicii Moldova

Acesta prevede de asemenea o amnistie pentru cei care vor respecta dispozitiile acordului, cu exceptia celor care “se fac vinovati de crime capitale”.

Seful diplomatiei ruse a mai anuntat ca participantii au decis sa continue intalnirile “in diferite formate” si sunt de acord ca OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) sa-si asume un rol principal in medierea crizei.

Serghei Lavrov a facut apel, pe de alta parte, la lansarea imediata a unui dialog national in Ucraina, precum si la descentralizare si acordarea unei mai largi autonomii regiunilor ucrainene. El a calificat totodata drept ‘discriminatorii si neprietenesti’ restrictiile impuse deplasarilor unor cetateni rusi, in contextul tensiunilor din Ucraina.

Citeste si: PUTIN, suparat pe NATO pentru ca i-a inregistrat o convorbire privata

Seful diplomatiei de la Moscova a dat asigurari ca Rusia “nu are niciun fel de dorinta” de a trimite trupe in Ucraina. “Acest lucru ar fi impotriva intereselor noastre fundamentale”, a conchis Lavrov.