RUSIA va furniza o cantitate mai mare de gaze CHINEI decat EUROPEI

Livrarile de gaze naturale rusesti spre China prin intermediul conductei ‘ruta vestica’ le-ar putea depasi pe cele spre Europa pe termen mediu, a declarat duminica la Beijing directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite RIA Novosti.

Alexei Miller si directorul companiei energetice chineze CNPC, Zhou Jiping, s-au intalnit duminica la Beijing pentru a pune la punct acordul cadru prin care Rusia va furniza Chinei gaze naturale prin intermediul conductei ‘ruta vestica’. Aceasta ruta va face legatura directa intre campurile de gaze din Vestul Siberiei si zona de nord vest a Chinei prin Republica Altai.

CITESTE SI: ALEXEI MILLER, seful GAZPROM, a explicat pentru Mondo News de ce s-au redus livrarile de gaze catre Romania 

‘Tinand cont de cresterea livrarilor via ‘ruta vestica’, pe termen mediu volumul gazelor naturale livrate Chinei va fi mai mare decat exporturile europene’ a declarat Alexei Miller. Acesta a mai spus ca formula de pret pentru gazele naturale rusesti livrate Chinei va include si o obligatie de tip take-or-pay. Potrivit clauzelor contractuale de tip “take-or-pay”, clientii Gazprom sunt obligati sa plateasca pentru o anumita cantitate de gaze naturale chiar daca in realitate au achizitionat o cantitate mai mica.

In luna mai a acestui an Gazprom a semnat un prim acord cu CNPC privind livrare a 38 de miliarde metri cubi de gaze anual catre China timp de 30 de ani via ‘ruta estica’ o conducta de 3.000 de kilometri denumita ‘Puterea Siberei’. Livrarile prin aceasta prima conducta ar urma sa inceapa in 2018. In momentul in care va fi terminata si ‘ruta vestica’, China va deveni cel mai mare importator de gaz rusesc (68 de miliarde de metri cubi anual), depasind Germania (40 miliarde de metri cubi).

CITESTE SI: RUSIA, UCRAINA si UE continua negocierile referitoare la LIVRARILE de GAZE 

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

Sursa foto: ria.ru