RUSIA va livra CHINEI GAZE la un PRET apropiat de 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi

PRETUL la care RUSIA va livra CHINEI gaze naturale in contractul pe 30 de ani semnat miercuri este apropiat de 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat, vineri, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, potrivit Mediafax, care citeaza Wall Street Journal.

Gazprom si compania chineza de stat CNPC nu au dezvaluit PRETUL de livrare la semnarea contractului, estimat la circa 400 de miliarde de dolari pentru intreaga perioada de 30 de ani. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca PRETUL este un “secret comercial”.

Analistii au inaintat diferite variante de PRET, insa majoritatea au afirmat ca proiectul de livrare de GAZE in CHINA va necesita investitii majore din partea RUSIEI, punand presiune pe finantele Gazprom.

Citeste si: China a semnat ACORDUL cu Rusia privind livrarea GAZELOR NATURALE, dupa zece ani de negocieri

PRETUL a reprezentat una dintre principalele aspecte in negocierile dintre RUSIA si CHINA, care s-au desfasurat pe parcursul a zece ani.

“RUSIA si CHINA au semnat cel mai mare contract din istoria URSS si Gazprom, urmand ca o cantitate de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de Gaze Naturale sa fie livrata pe parcursul perioadei contractului. Gazele rusesti vor fi vandute pe o piata cu totul noua si cu potential urias”, a declarat Miller.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN si-a inceput vizita oficiala in CHINA

Contractul pe 30 de ani prevede livrarea anuala a 38 de miliarde de metri cubi de GAZ, iar PRETUL este fixat in functie de cotatia internationala a petrolului, De asemenea, contractul include clauze pentru penalitati in cazul in care CHINA nu cumpara intreaga cantitate de GAZE prevazuta in contract, se arata intr-un comunicat al Gazprom.

In RUSIA, investitiile in facilitati de productie si transport se vor ridica la 55 de miliarde de dolari. Compania de petrol si GAZE chineza CNPC va construi infrastructura de transport si stocare din CHINA.

Contractul a fost semnat miercuri la Shanghai, in prezenta presedintelui chinez XI JINPING si a celui rus VLADIMIR PUTIN, aflat intr-o vizita de doua zile in China.

Sursa foto: stiripesurse.ro