VLADIMIR PUTIN: Revenirea Crimeei la Rusia restabileste “adevarul istoric”. VIDEO

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ajuns vineri dupa-amiaza in Crimeea pentru a asista la Sevastopol, sediul istoric al Flotei Ruse la Marea Neagra, la ceremoniile organizate cu ocazia victoriei asupra nazistilor. Presedintele rus a declarat ca revenirea Crimeei la Rusia restabileste “adevarul istoric”, exprimandu-se in fata miilor de locuitori din Sevastopol.

“Anul 2014 va ramane in anale ca anul in care popoarele ce traiesc aici au decis cu fermitate sa fie cu Rusia, confirmandu-si loialitatea fata de adevarul istoric si memoria stramosilor nostri”, a declarat Putin in cadrul ceremoniilor de celebrare a victoriei din 1945 asupra nazistilor.

UPDATE 16:18 – Casa Alba: Vizita lui Vladimir Putin in Crimeea nu va face decat sa “exacerbeze tensiunile”

Casa Alba a criticat, vineri, vizita presedintelui rus Vladimir Putin in Crimeea, teritoriu ucrainean alipit recent la Rusia, si a afirmat ca singurul rezultat al acesteia va fi “exacerbarea tensiunilor”.

“Nu acceptam anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia. O astfel de vizita nu va face decat sa exacerbeze tensiunile”, a declarat pentru AFP Laura Lucas Magnuson, purtatoarea de cuvant a Consiliului de securitate nationala, cabinetul de politica externa al presedintelui Barack Obama.

UPDATE 16:00 – Ucraina protesteaza fata de vizita lui Vladimir Putin in Crimeea

Guvernul ucrainean a “protestat ferm” fata de vizita de vineri a presedintelui rus Vladimir Putin pe teritoriul Crimeei, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, relateaza AFP.

Aceasta vizita pe un teritoriu “ocupat temporar” este o “incalcare flagranta a suveranitatii ucrainene” si “aceasta provocare confirma inca o data ca Rusia nu vrea sa caute rezolvari diplomatice” la tensiunile dintre cele doua tari.

UPDATE 15:50 – Vladimir Putin a trecut in revista navele Flotei Ruse la Marea Neagra

insotit de ministrul Apararii, Serghei soigu, presedintele Vladimir Putin a trecut succesiv prin fata a zeci de nave militare ruse, felicitand echipajele, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune ruse.

“Tovarasi, va felicit pentru cea de-a 69-a aniversare a victoriei in marele razboi patriotic”, a spus Putin in fata fiecarei nave.

Ultima nava a fost crucisatorul Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagra.

Portul Sevastopol a fost plin de oameni, care au participat la ceremonii, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune ruse si corespondentul AFP la fata locului.

Dupa trecerea in revista a navelor, a avut loc o parada aeriana, cu participarea a zeci de avioane, inclusiv bombardiere supersonice Tupolev TU-22 si avioane de vanatoare Suhoi Su-27.

Vladimir Putin a sosit vineri dupa-amiaza in Crimeea, dupa ce a sarbatorit “patriotismul” rus la traditionala parada militara din Piata Rosie din Moscova, in prima vizita in peninsula ucraineana anexata in martie de Rusia.

STIRE INITIALA: Victoria din 1945 asupra Germaniei naziste este sarbatorita in Rusia prin mai multe parade militare, cea mai importata desfasurandu-se la Moscova, unde participa si presedintele VLADIMIR PUTIN. Parada are loc in plina criza cu Ucraina, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia.

Presedintele rus VLADIMIR PUTIN a salutat vineri “forta triumfala a patriotismului” rus, la parada militara care marcheaza victoria din 1945 asupra regimului nazist, in plina criza cu Ucraina, relateaza AFP. 

Citeste si: Rusia a primit o foaie de parcurs de la OSCE

Al Treilea Razboi Mondial depinde de VLADIMIR PUTIN?

Presa rusa comenta, ieri, ca VLADIMIR PUTIN a schimbat tonul in criza din Ucraina, lansand apeluri la dialog si cerand amanarea referendumului proindependenta, dar acest lucru nu inseamna renuntarea la obiective.

Citeste si: Alerta! Alte doua regiuni din Ucraina se pregatesc sa se alipeasca la Rusia

“Al Treilea Razboi Mondial mai are de asteptat”, scrie cotidianul Moskovski Komsomolet, dupa ce VLADIMIR PUTIN le-a cerut separatistilor din Donetk sa amane un referendum si a sugerat ca va recunoaste scrutinul prezidential din Ucraina. “Oare este un gest de bunavointa al lui Putin sau este vorba de abandonarea ‘primaverii ruse’ de catre separatistii ucraineni?, se intreaba cotidianul.

Potrivit cotidianului de afaceri Kommersant, declaratiile presedintelui rus “evidentiaza existenta unor intense negocieri de culise” cu Occidentul. “Afirmatiile lui Putin sugereaza ca este pregatit pentru detensionarea situatiei”, adauga publicatia rusa.

“Un dialog cu Occidentul va permite Rusiei sa demonstreze ca doreste stabilizarea situatiei din Ucraina si sa obtina federalizare a acestei tari”, considera cotidianul online Gazeta.ru.