RUSIA avertizeaza: Criza din UCRAINA ameninta PACEA in Europa

SITUATIA DIN UCRAINA. UPDATE ORA 16.10: Patru agenti ai serviciilor de securitate ucrainene au fost ucisi luni in confruntarile armate de la Slaviansk, iar alti aproximativ 30 au fost raniti in luptele cu insurgenti care au avut loc in orasul Slaviansk, anunta Ministerul ucrainean de Interne.

Confruntarile armate continua in acest oras prorus situat in estul tarii. Rebelii folosesc civilii ca “scuturi umane” si au incendiat cladiri, sustine Ministerul de Interne.

UPDATE ORA 13.30: Criza ucraineana ameninta stabilitatea si pacea in Europa in cazul in care comunitatea internationala nu raspunde in mod adecvat incalcarii “masive” a drepturilor omului comise in aceste tari, a afirmat luni Rusia intr-un raport oficial.

UPDATE: Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat despre criza din Ucraina intr-o convorbire telefonica si au subliniat importanta unei “actiuni internationale eficiente” pentru a reduce tensiunea, a declarat Kremlinul duminica, citat de Reuters. VEZI AICI DETALII

RUSIA vs UCRAINA: Cateva mii de sustinatori ai Ucrainei unite, unii purtand casti si inarmati cu bate, s-au reunit duminica seara la Odesa, dupa care au pornit in coloana spre sediul regional al politiei, unde au fost intampinati de directorul institutiei. 

Dupa ce s-au adunat, duminica seara, la “Treptele Potemkin”, un monument care a devenit celebru prin filmul lui Serghei Eisenstein, manifestantii, printre care se aflau si aproximativ 50 de membri ai gruparii paramilitare nationaliste Pravii Sektor, au parcurs cele cateva sute de metri pana la biroul generalului Ivan Katerinnciuk.

Ei au scandat sloganuri ca “Odesa in Ucraina!”, “Glorie Ucrainei!” si au cantat imnul national. Ivan Katerinciuk, seful politiei din regiunea Odesa, in civil si insotit de cei doi adjuncti, le-a spus, la megafon, ca “toata lumea este egala in fata legii, de aceea contez pe ajutorul si sustinerea voastra”.

“Ucraina este unita, iar Odesa face parte din Ucraina”, a continuat el, manifestantii raspunzandu-i cu strigate de “Ura!”.

“Nu interzicem nimanui sa organizeze manifestatii pasnice si sa-si exprime punctele de vedere, dar suntem impotriva celor care fac propaganda separatismului si divizarii Ucrainei, iar eu cred ca suntem de acord asupra acestui lucru”, a adaugat el, dupa care a scandat la randul sau “Glorie Ucrainei!”.

Manifestantii au pornit ulterior catre Casa Sindicatelor, incendiata vineri, cand au fost ucisi aproximativ 40 de prorusi. Ei au arborat, la loc, steagul ucrainean, dat jos si ars sambata de catre sustinatori ai unei apropieri de Rusia.

STIRE INITIALA: CRIZA DIN UCRAINA: RUSIA a trimis zeci de avioane de vanatoare si bombardiere in baze militare din regiunea Crimeea, in contextul amplificarii tensiunilor in sud-estul Ucrainei, transmite Mediafax, care citeaza Kyiv Post si presa ucraineana. Totodata, premierul ucrainean Arseni Iateniuk, a declarat ca violentele de vineri la ODESA, soldate cu zeci de morti, sunt parte a unui plan rus de distrugere a Ucrainei.

UPDATE DUMINICA ora 22.55: Armata ucraineana a blocat, duminica, drumul principal spre orasul Slaviansk, încercuind complet acest bastion al insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, transmite AFP.

UPDATE: Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat despre criza din Ucraina intr-o convorbire telefonica si au subliniat importanta unei “actiuni internationale eficiente” pentru a reduce tensiunea, a declarat Kremlinul duminica, citat de Reuters. VEZI AICI DETALII

UPDATE: De precizat ca peste 2.000 de manifestanti prorusi au lansat, duminica dupa-amiaza, un atac asupra sediului politiei ucrainene din Odesa. In acest fel, politistii din UCRAINA au fost nevoiti sa inceapa eliberarea arestatilor dupa violentele de vineri seara.

Autoritatile ucrainene aveau in plan sa-i transfere pe cei arestati catre tribunalele de prima instanta, unde urmau sa fie judecati pentru violentele de vineri. Manifestantii prorusi au blocat si strazile adiacente. 

Afla aici detalii despre asaltul prorusilor asupra politiei din Odesa

Violentele de la Odesa fac parte dintr-un “plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei”, acuza premierul ucrainean, Arseni Iateniuk. “Ceea ce se intampla la Odesa face parte dintr-un plan al Federatiei Ruse de a distruge Ucraina si statul ucrainean”, a declarat Arseniuk la Odesa, unde s-a intalnit cu lideri locali si cu reprezentanti ai societatii civile.

“Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar tara trebuie sa fie unita si sa accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroristilor sustinuti de Moscova posibilitatea de a diviza poporul”, a continuat premierul proeuropean.

“Scopul Rusiei este de a repeta la Odesa ce se intampla in estul Ucrainei”, a subliniat Iateniuk.

Rusia a trimis zeci de avioane militare in Crimeea

Rusia a trimis zeci de avioane de vanatoare si bombardiere in baze militare din regiunea Crimeea, in contextul amplificarii tensiunilor in sud-estul Ucrainei, afirma surse citate de presa ucraineana, citate de Kyiv Post.

Citeste si: UE cere o ANCHETA INDEPENDENTA in privinta ciocnirilor sangeroase de la ODESA

Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Fortele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vanatoare de tip Mig-29 si Su-27, precum si bombardiere Tu-22 in baze militare din fosta regiunea ucraineana Crimeea, anexata de Rusia.

“Avioanele militare au fost trimise in contextul situatiei din sud-estul Ucrainei”, fiind stationate in baze aeriene din zona Simferopol, precizeaza agentia Ukrinform.

Violentele s-au amplificat in ultimele zile in Donetk, Slaviansk si Odesa, unde au loc confruntari intre serviciile de securitate ucrainene si insurgenti prorusi. 

Cum a fost provocat incendiul de la Odesa. Primele rezultate ale anchetei

Ancheta preliminara efectuata de Ministerul ucrainean de Interne arata ca militantii prorusi care s-au baricadat vineri in Casa Sindicatelor din Odesa au dat foc cladirii cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanti nationalisti si proeuropeni, scrie Kyiv Post.

Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenti prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor din Odesa si au incercat sa arunce sticle incendiare spre “cetateni pasnici”, o referire la manifestanti care sustineau Administratia proeuropeana de la Kiev.

Unele dintre dispozitivele incendiare artizanale aruncate de militantii prorusi din cladire au provocat incendiul, precizeaza Ministerul ucrainean de Interne.

Incendiul a izbucnit dupa ce sute de militanti prorusi au atacat cu pietre, bate si lanturi un grup de aproximativ 1.500 de manifestanti proeuropeni, in centrul orasului Odesa. Activistii prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor, care a luat foc in timp ce era asediata de nationalisti. Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a acuzat serviciile de securitate ca nu au luat suficiente masuri pentru evitarea violentelor de la Odesa, soldate cu peste 40 de morti, promitand tragerea la raspundere a celor responsabili.

Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiati ai fostului presedinte Viktor Ianukovici au orchestrat si finantat violentele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morti si sute de raniti. in incidente sunt implicate grupari paramilitare din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupuri ruse, precizeaza SBU. Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numara printre cele 38 de persoane decedate in incendiul produs vineri seara in Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Politia regionala.

Conform unor surse ruse, incendiul a fost declansat de activisti nationalisti ucraineni, majoritatea membri ai organizatiilor extremiste Sectorul Dreapta si Autoaparare.

 

Premierul Arseni Iateniuk atribuie politiei vina pentru numeroasele victime de la Odesa

Evenimentele de la Odesa, soldate vineri cu zeci de morti, vor face obiectul unei investigatii din partea unei echipe speciale din cadrul Parchetului General al Ucrainei, a anuntat duminica premierul ucrainean Arseni Iateniuk, intr-o alocutiune rostita cu ocazia vizitei pe care o efectueaza in importantul oras-port din sudul tarii, in cea de-a doua zi a doliului national decretat in memoria victimelor, relateaza Interfax.

‘M-am adresat Biroului Procurorului General si am cerut ca ancheta sa fie transferata direct catre Departamentul Central de Investigare din cadrul Parchetului General’, a afirmat seful guvernului ucrainean, subliniind ca trebuie ‘gasiti toti instigatorii, toti organizatorii’.

Premierul Iateniuk a calificat violentele de la Odesa drept o provocare impotriva poporului ucrainean si a locuitorilor Odesei, sugerand ca Rusia s-ar afla in spatele evenimentelor.

Cu toate acestea, el a apreciat ca responsabilitatea pentru cele intamplate la Odesa ii revine politiei, care, in opinia sa, trebuia sa previna numeroasele victime. ‘Personal, cred ca sunt de vina serviciile de securitate si fortele de ordine, care nu au facut nimic pentru dispersarea protestatarilor’, a spus Iateniuk, citat de RIA Novosti. ‘Daca sistemul de aparare a ordinii publice ar fi functionat normal la Odesa, toti acesti teroristi ar fi trebuit sa fie dezarmati’, a continuat Iateniuk, referindu-se la militantii prorusi din acest oras, cu populatie majoritar rusofona.

La Odesa, care nu si-a revenit inca din socul tragediei de vineri, care a costat viata a 46 de persoane, o noua manifestatie in favoarea unitatii Ucrainei este prevazuta in cursul zilei de duminica, relateaza AFP.

Premierul s-a deplasat in acest oras-port din sud, unde avea prevazute intalniri cu oficiali locali. Violentele de la Odesa vor face obiectul unei anchete complete si independente, a declarat el la BBC.

Martori din Odesa au relatat pentru agentia France Presse modul in care s-a derulat drama de vineri: incendiul, potrivit acestora, a fost rezultatul razbunarii miilor de microbisti si manifestanti pro-Ukraina, furiosi ca fusesera atacati cu brutalitate de catre militanti prorusi.

O multime furioasa a invadat si distrus tabara de corturi ale prorusilor din oras, inainte de a asedia Casa Sindicatelor, unde se refugiasera militantii prorusi. Cladirea a fost incendiata cu cocktailuri Molotov, prinzand in capcana zeci de persoane. Cei care nu au murit asfixiati cu fum, au murit sarind de la geamurile cladirii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat, la randul sau, sambata, ca violentele au fost ‘coordonate de grupuri de sabotaj din Rusia’.

Rusia, pe care Occidentul o acuza, la fel ca puterea de la Kiev, ca orchestreaza tensiunile din estul Ucrainei, a declarat sambata ca ‘este cel putin absurd sa vorbesti de alegeri’ in Ucraina, in contextul actual al violentelor, in timp ce scrutinul anticipat pentru alegerea succesorului presedintelui destituit Viktor Ianukovici este prevazut pentru 25 mai. 

Foto: Ria Novosti