RUSINOS! CNA: TVR a difuzat o singura stire in campania electorala. Romania TV, 22.000 de secunde cu Ponta, 0 cu Iohannis

Situatie rusinoasa la televiziunea publica, dar si la o parte dintre posturile de stiri. Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), s-a declarat nemultumit, in sedinta de marti, fata de Televiziunea Romana, care a difuzat o singura stire electorala in campania pentru alegerile prezidentiale. Nici postul Romania TV nu a reflectat echidistant campania electorala, Jucan precizand ca televiziunea l-a promovat pe Victor Ponta timp de 22.000 de secunde si 0 secunde pe contracandidatul sau, Klaus Iohannis.

CNA si-a reluat marti activitatea, dupa intreruperea de la sfarsitul lunii octombrie, cauzata de expirarea mandatelor a patru membri ai Consiliului, respectiv Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Radu Calin Cristea si Christian Mititelu, scrie ziare.com. La sedinta CNA de marti au participat pentru prima data doi membri nou numiti de Parlament, Gabriel Tufeanu si Radu Calin Cristea.

Directia de Monitorizare a CNA si-a continuat insa activitatea si a monitorizat televiziunile si radiourile si in perioada in care Consiliul nu a avut cvorum pentru a putea functiona, perioada care a inclus atat primul tur al alegerilor prezidentiale, din 2 noiembrie, cat si cel de-al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Astfel, in sedinta CNA de marti au fost analizate aceste monitorizari ale modului in care televiziunile si radiourile au reflectat campania pentru alegerile prezidentiale.

TVR, o singura stire in campania electorala

Valentin Jucan a spus ca TVR a difuzat o singura stire electorala in toata campania pentru alegerile prezidentiale. Respectiva stire electorala a fost difuzata in prima zi de campanie electorala, potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de marti.

Citeste si: TVR a IGNORAT cu desavarsire manifestatiile de solidaritate cu DIASPORA dinaintea turului doi al alegerilor prezidentiale

Prezent la sedinta Consiliului, Ion Stavre, reprezentantul TVR in relatia cu CNA pe probleme de campanie electorala, a spus ca stirile electorale au fost facute in prima zi a campaniei electorale.

“Prima zi de campanie trebuia acoperita. Nu aveam nicio emisiune si ca sa avem in fiecare zi ceva pentru campanie am introdus un buletin de stiri. In felul acesta am fost in campanie din prima zi. Din pacate, stiri nu au fost in campanie, din motive stiute”, a spus Ion Stavre, referindu-se la situatia financiara dificila a Televiziunii Romane.

Insa membrul CNA Valentin Jucan a spus ca nu este normal ca TVR sa difuzeze o singura stire electorala in campania pentru prezidentiale. Ulterior, el a publicat si un comentariu pe contul sau oficial de Facebook, in care a spus ca este rusinos faptul ca TVR a difuzat o singura stire electorala in campania pentru prezidentiale.

“TVR – o singura stire despre procesul electoral in perioada campaniei electorale. Rusinos! Motivul invocat: nu avem resurse. (Exista resurse pentru parc auto nou) “, a scris Valentin Jucan.

El a facut referire la faptul ca, potrivit Legii 41 din 1994, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sunt obligate sa prezinte, in mod obiectiv, impartial, realitatile vietii social-politice si economice interne si internationale, sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice (…).

“Asadar…indiferent de negocierile politice privitor la timpii de antena, TVR are obligatii de respectat, are un public de respectat. Ce are de spus domnul Stelian Tanase? Scuze cu presiuni politice? Scuze cu ‘tactici ale staff-urilor de campanie’? Rusinos, domnule Tanase”, a mai scris Valentin Jucan.

Pe de alta parte, in sedinta CNA de marti, acesta s-a referit si la faptul ca televiziunea de stiri Romania TV a difuzat in campania electorala 22.000 de secunde de promovare a lui Victor Ponta, candidatul PSD la prezidentiale, si 0 secunde de promovare pentru Klaus Iohannis, candidatul ACL la presedintie.

“Nu am o problema cu 22.000 de secunde, dar 0 secunde (la Klaus Iohannis – n.red.)? “, a intrebat-o Valentin Jucan pe reprezentanta Romania TV la CNA, Roxana Niculescu.

Juncan a precizat ca nu stie cum a contabilizat directia de monitorizare a CNA aparitiile lui Klaus Iohannis la Romania TV. “Cine s-a uitat la Romania TV l-a vazut si pe domnul Klaus Iohannis. L-am transmis pe domnul Klaus Iohannis ori de cate ori a avut declaratii”, a spus Roxana Niculescu, precizand ca Romania TV a transmis inclusiv lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis.

TVR a ignorat si protestele de solidaritate cu diaspora

Jurnalul din seara de 15 noiembrie de la TVR 1, cel mai important al zilei, nu a inclus nicio informatie despre manifestatiile de solidaritate cu diaspora ale cetatenilor din Cluj, Timisoara, Bucuresti, Iasi, Arad, Oradea si celelalte orase din Romania.

In ciuda faptului ca a avut o corespondenta live din Timisoara chiar in timpul manifestatiei, producatorii Telejurnalului au preferat o stire despre cazul unor copii intoxicati cu sarmale. In aceeasi ordinde de idei, pe parcursul emisiunii de stiri au fost amintite insa manifestatiile antiguvernamentale din Ungaria si Italia, noteaza sursa citata.

CITESTE SI: PROTESTE AMPLE IN TARA. Manifestantii au scandat “Plagiatorul ne fura viitorul” si “Klaus, Klaus, Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse!” VIDEO 

De altfel, nici radioul public nu a mentionat in stirile de seara manifestatiile. 

Pe TVR 2, in Ora de stiri de la orele 22.30, a fost difuzata o stire cu imagini din mai multe orase sub titlul “Campania se termina in strada. Mii de oameni din marile orase solidari cu romanii din diaspora”.

REPORTERI FARA FRONTIERE, INGRIJORATA DE LIPSA DE INDEPENDENTA A UNOR TRUSTURI MEDIA DIN ROMANIA

Organizatia neguvernamentala Reporteri fara Frontiere (RFF) s-a declarat ingrijorata de situatia libertatii presei in Romania, inaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. RFF apeleaza la viitorul sef al statului sa asigure conditii pentru ca ziaristii si mass media sa poata relata independent pe viitor, potrivit DW.

Majoritatea companiilor de media din Romania se afla sub influenta politicii si a economiei. A relata critic despre ceva a devenit dificil, afirma din Berlin insarcinatul cu afaceri al RFF, Christian Mihr. Cerem ca Romania, in calitate de tara membra a Uniunii Europene, sa se implice in sfarsit in libertatea de opinie si libertatea presei. Este o rusine ca jurnalistii sunt supusi presiunilor si transformati in instrumente ale diverselor cercuri de interese, sustinea Mihr.

Potrivit organizatiei neguvernamentale romanesti, ActiveWatch, partenera a RFF, una din cele mai grave probleme pentru libertatea de opinie si a presei este masiva influentare a trusturilor media de catre proprietari. in ultimii ani numerosi intreprinzatori nu numai ca si-au infiintat partide proprii, dar au infiintat si companii media. Cu ajutorul acestora ei isi propaga opiniile si isi apara interesele.

Situatia este ingrijoratoare fiindca si radioteleviziunea publica din Romania nu este independenta, fiind controlata de apropiati ai guvernului. Imediat dupa alegerile parlamentare din anul 2012, Consiliul de Administratie al postului public TVR a fost demis, fiind inlocuit cu apropiati ai partidului de guvernamant. Astfel, aproape ca nu mai exista relatari critice, atragea atentia DW.