S-a descoperit o noua planeta, la 300 de ani lumina fata de Terra

Un grup de cercetatori a reusit sa detecteze cu ajutorul European Southern Observatory (ESO) o planeta gigant care se afla la o distanta de 300 de ani lumina fata de Pamant.

Planeta, care este de aproximativ cinci ori mai mare ca Jupiter, este gazoasa, a fost denumita HD 95086 b, are culoarea albastra si a fost detectata in timp ce orbita in jurul stelei sale mai tinere. Ea orbiteaza, conform cercetatorilor, la o distanta de 56 de ori mai mare decat cea dintre Terra si Soare.

Julien Rameau, un astronom al Institutul de Astrofizica si Planetologie din Franta, care a participat la studiul ce a dus la aceasta descoperire a declarat: “Fotografierea planetelor este o tehnica ambitioasa. Doar cateva planete au fost pana acum observate direct, iar fiecare descoperire de acest gen reprezinta un pas important pentru noi, ajutandu-ne sa intelegem tot mai multe despre planetele gigantice”.

Autorii cercetarii care a dus la descoperirea acestei noi planete,HD 95086 b, sunt de parere ca ea ar putea fi cea mai usoara care nu se afla in sistemul nostru solar si care a fost descoperita dupa o fotografiere directa.

Sursa foto: space.com