S-a descoperit o planetă care se evaporă cu o viteză record și se poate transforma într-un super-Pământ

Astronomii au descoperit o planetă care pur și simplu se evaporă sub ochii noștri. Gliese 3470 b își pierde atmosfera într-un ritm accelerat,  niciodată observat la o altă planetă până acum.

Interesant e că tocmai acest gen de planetă ar putea fi veriga lipsa dintr-o întreagă poveste a evoluției. Se știe că în Univers există câteva “planete Neptun fierbinți”, corpuri cerești de talia acestei planete sau de talia lui Uranus, dar sunt extrem de puține, ceea ce oamenii de știință nu și-au putut explică până acum – doar câteva dintre cele 3.869 de exoplanete confirmate până acum.

O “planetă Neptun fierbinte” înseamnă exact ceea ce spune denumirea: un corp de mărimea și masă amintite, dar mult mai aproape de steaua să – mai aproape decât e Pământul de Soare. De aceea, este și foarte fierbinte, cu o temperatura a atmosferei de 927 de grade Celsius.

Citește și: CE S-AR ÎNTÂMPLA DACĂ PĂMÂNTUL S-AR ROTI ÎN DIRECȚIA OPUSĂ? VIDEO

Iar la întrebarea de ce sunt atât de puține, tocmai recentă descoperire ar putea fi răspunsul. Acest tip de planete par să se evapore rapid, ajungând niște mini-planete Neptun, adică niște exoplanete comune, de genul multora descoperite de misiunea Kepler, arată Science Alert.

Revenind la GJ 3470b, oamenii de știință au ajuns la concluzia că își pierde atmosfera de 100 de ori mai repede decât ar fi normal și că ar putea sfârși că un mini-Neptun sau chiar că un super-Pământ. “GJ 3470b pierde mai multă masă decât orice altă planetă pe care am observat-o până acum. În doar câteva miliarde de ani, jumătate de planetă va fi dispărut”, a declarat David Sing, de la Universitatea Johns Hopkins.

Apoi și steaua pe care GJ 3470b o orbitează, o pitică roșie, e una tânăra, de numai 2 miliarde de ani, extrem de fierbinte și de turbulență, ceea ce înseamnă că și tratamentul la care planetă e supusă e unul extrem, cu radiații foarte puternice. Iar rezultatele se văd: atmosfera planetei este încinsă până la punctul în care se evaporă de-a dreptul, se arată într-un raport publicat de jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Sursă traducere: ziare.com