S-a modificat schimbarea: RUSIA a anuntat ca va livra gaze ROMANIEI la parametri normali

Federatia Rusa a luat o decizie surprinzatoare in ceea ce priveste furnizarea de gaze Romaniei. Dupa ce vineri au redus cu 5% cantitatea de gaze furnizata tarii noastre si anuntasera ca sambata si maine cantitatea va fi redusa cu inca 14%, rusii au decis sa reia livrarea de gaze spre Romania la capacitate normala.

Gazprom nu a motivat scaderea inregistrata ieri in livrarile de gaz.

CITESTE SI: GAZPROM a redus cu 5% fluxul de gaze livrat dinspre Rusia catre Romania 

Departamentul pentru Energie anunta ca Transgaz a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia conform careia sambata si duminica livrarile de gaz vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate vineri. Potrivit Departamentul pentru Energie, nu au fost oferite insa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicate vineri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform graficului agreat.

CITESTE SI: Ministrul Energiei: Gazprom nu a explicat de ce a redus exportul de gaze catre Romania. Nu exista risc pentru populatie 

“In aceasta dimineata Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz ca societatea a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia conform careia astazi si maine livrarile de gaz vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate ieri. Nu au fost oferite prin aceasta adresa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicate ieri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform graficului agreat”, a precizat Departamentul pentru Energie intr-o informare remisa presei.

Departamentul pentru Energie reaminteste ca “importurile sunt la un nivel extrem de redus (aproximativ 0,2 milioane metri cubi/zi), in timp ce productia Romaniei este la un nivel aproape dublu fata de consumul (16 milioane metri cubi/zi) din aceasta perioada. In plus, Romania are in acest moment deja depozitata o cantitate de gaz natural cu aproximativ 700 milioane metri cubi mai mare decat obligatia legala de stocare stabilita de ANRE pentru anul acesta la aproximativ 1,8 miliarde metri cubi, ciclul de injectie fiind inca in derulare”.

Sursa foto: economica.net