S-a stins din viata cel mai batran barbat din lume

Japonezul Sakari Momoi, caruia i-a fost atribuit vara trecuta titlul de decan de varsta al omenirii, s-a stins din viata la 112 ani, au anuntat marti autoritatile prefecturii Saitama, la nord de Tokyo, unde barbatul a locuit de-a lungul multor ani.

Sakari Momoi a decedat duminica din cauza unei insuficiente renale, intr-un camin de batrani din capitala nipona, a precizat pentru AFP un responsabil municipal. “Familia lui ne-a spus ca starea sa de sanatate s-a degradat in urma cu o saptamana-doua”, a adaugat acesta.

Nascut la 5 februarie 1903 la Minamisoma, prefectura Fukushima, Momoi a fost director de liceu, pasionat de lectura, in special de poezia chineza, si amator de sumo. El s-a casatorit in 1928 si a avut cinci copii.

 Atunci cand a primit, in august 2014, certificatul Guiness World Records, Momoi a spus ca ar dori sa traiasca inca zece ani.

Speranta de viata pentru barbatii niponi a depasit pentru prima data, in 2013, bariera de 80 de ani (80,21 ani), in timp ce femeile japoneze se plaseaza la capitolul longevitate pe primul loc la nivel mondial, cu o speranta medie de viata de 86,61 ani. Aproape un sfert din populatia Japoniei este mai in varsta de 65 de ani, proportie care ar urma sa ajunga la 40% pana in 2060.

La ora actuala, in Japonia exista aproape 59.000 de centenari, potrivit statisticilor oficiale facute publice in septembrie anul trecut de Ministerul Sanatatii. Dintre acestia, 87% sunt femei.

Cu toate acestea, Japonia a “pierdut-o” primavara aceasta pe decana de varsta a omenirii, iar in prezent o americana detine acest titlu: Susannah Mushatt Jones, care a sarbatorit luni 116 ani.

Recordul de longevitate care a putut fi dovedit in mod oficial este in continuare detinut de frantuzoaica Jeanne Calment, decedata in 1997, la varsta de 122 de ani si 164 de zile. 

sursa foto: i.telegraph.co.uk