S-a modificat ordonanta privind reducerea riscului seismic al cladirilor

Guvernul a aprobat o ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Actul normativ elimina unele masuri care s-au dovedit de natura sa genereze intarzieri semnificative in derularea programelor anuale de consolidare a cladirilor de locuit multietajate, incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public.

Ordonanta prevede eliminarea ipotecii – instituita in favoarea statului pana la restituirea integrala, de catre proprietari, a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public – si inlocuirea acesteia cu notarea in partea a III-a a cartii funciare a imobilului a masurilor dispuse prin notificarile prevazute de lege si respectiv a dreptului de creanta constituit in favoarea administratiei publice locale.

Masura are ca scop asigurarea conditiilor cunoasterii de catre tertii interesati a sarcinilor care greveaza imobilul/locuinta, in operatiuni notariale avand ca obiect schimbarea proprietarilor.

De asemenea, actul normativ aprobat astazi include – in masurile de interventie privind consolidarea constructiilor – lucrarile de reabilitare a acestora din punct de vedere al componentelor nestructurale, numai in zona de interventie, dupa caz.