Salarii mai mari cu pana la 20% pana in 2016, estimeaza Comisia de Prognoza

salarii_locuri-de-munca

Vesti bune pentru romani. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) sustine ca in urmatorii trei ani, salariile ar putea creste cu pana 20%, iar pe piata locurilor de munca vor aparea inca 210.000 slujbe.

Potrivit CNP, cea mai mare crestere a salariilor se va produce in judetele Caras-Severin si Dolj, angajatii din aceste zone urmand a castiga cu pana la 15% mai mult decat in prezent. Urmatoarele judete pe lista celor mai mari cresteri salariale sunt Arad si Olt, aici fiind asteptata o crestere salariala de peste 14%.

Peste trei ani, in topul celor mai mari salarii se vor afla locuitorii din Bucuresti, Ilfov, Timis si Cluj. Spre exemplu, un angajat din Bucuresti ar putea castiga peste 2.600 de lei pe luna, iar un angajat din Cluj, peste 1.800 de lei pe luna.

In privinta aparitiei de noi locuri de munca, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca in urmatorii trei ani, romanii vor avea la dispozitie inca 210.000 de slujbe. Si asta in conditiile in care criza economica a dus la disparitia a peste 700.000 de locuri de munca.

Din cele peste 200.000 de locuri de munca, mai mult de jumatate vor aparea in Bucuresti si Ilfov, urmate de judetele Timis – 4,3%, Iasi – 4,1% si Constanta – 4%, anunta B1 TV.

La coada clasamentului se afla judetul Brasov, acolo unde, pana in anul 2016, numarul locurilor de munca va creste cu doar un procent.

Desi datele Comisiei de Prognoza sunt optimiste, specialistii sunt mai rezervati, in conditiile in care in luna mai din 2013, Romania avea 443.000 de someri, adica 5,03% din populatia tarii.

“E un numar foarte mare, pentru ca eu nu am vazut nici un semnal optimist sau foarte optimist pe piata care sa justifice o asemenea crestere. In Romania sunt rezerve mari de crestere din eliminarea coruptiei si a pierderii”, a declarat George Butunoiu, specialist in Resurse Umane.

Foto: Ziarul Financiar