Salariile din sectorul public vor creste in raport cu evolutia veniturilor la buget

Cresterea salariilor din sectorul public este conditionata partial de evolutia incasarilor, cel putin asta reiese din angajamentele asumate de Guvern fata de FMI, transmite agentia Mediafax.

Astfel, cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma sa creasca cu 1 miliard lei incepand de anul viitor, dar jumatate din aceasta suma va fi distribuita in al doilea semestru si depinde de evolutia veniturilor la buget in raport cu asteptarile.

“Bugetul prevede o crestere de 1 miliard lei a cheltuielilor cu salariile, in linie cu rata inflatiei, iar jumatate din aceasta majorare va fi distribuita in a doua jumatate a anului, in functie de intrarea veniturilor conform cu asteptarile”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI si CE, obtinuta de Mediafax.

Tinta de deficit bugetar asumata de guvern fata de institutiile financiare internationale pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, pe baza unei cresteri economice de 2,2% previzionata pentru 2014.

Printre masurile de natura fiscala angajate de guvern fata de FMI si CE se numara majorarea accizelor pe carburanti incepand de anul viitor si indexarea tuturor accizelor in functie de inflatie, introducerea costructiilor speciale in baza de impozitare, cresterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discretia autoritatilor locale si majorarea redeventelor pe resurse minerale (altele decat petrolul si gazele), potrivit memorandumului.

“Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri suplimentare. Incepand din 2014, inflatia va fi adaugata ca element in formula de indexare pentru accize. De asemenea, acciza pe carburanti va fi majorata cu 7 euro centi pe litru. Baza de impozitare pe proprietate pentru companii va fi extinsa pentru a include structurile speciale. Redeventele din resurse minerale, altele decat petrolul si gazele naturale, vor fi majorate cu 25% (…) Taxele pe proprietate pentru persoane fizice pot fi majorate la discretia guvernelor locale”, se arata in memorandum.

De asemenea, Guvernul mizeaza pe venituri suplimentare generate de majorarea salariului minim, de la 800 la 850 lei incepand din luna ianuarie, respectiv la 900 lei din iulie.

Pe partea de cheltuieli, Guvernul s-a angajat sa nu utilizeze rezerva tampon de 10% a bugetului inainte de cea de-a doua rectificare bugetara care va fi efectuata anul viitor, pentru a preveni riscurile legate de colectarea veniturilor.

Guvernul promite, in continuare, ca va evalua anul viitor eficienta deciziei de reducere a TVA la produse de panificatie de la 24% la 9% incepand din luna septembrie, urmand sa decida daca masura devine permanenta. Totodata, Guvernul s-a angajat sa elaboreze un nou regim de taxare in domeniul petrolului si gazelor naturale.

“Vom stabili un nou regim care va fi in vigoare in perioada 2015-2024, discutat cu toate partile interesate. In urma asistentei tehnice primita recent de la FMI, am solicitat sprijin suplimentar pentru a dezvolta un plan de actiune pentru implementarea acestor taxe”, se arata in document.

Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti in perioada 22 octombrie – 5 noimebrie pentru prima evaluarea a celui de-al treilea acord. Discutiile s-au axat pe ultima rectificare bugetara din 2013 si constructia bugetara pentru anul viitor.