Salariile directorilor din companiile de stat, limitate la 6 salarii pe ramura

Salariile directorilor din companiile de stat ar putea fi limitate la maxim sase salarii medii brute pe ramura, a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri. Modelul este aplicat deja in Polonia si este agreat de Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit premierului, proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea in companiile cu capital majoritar de stat va reglementa ca salariile membrilor din conducere sa fie limitate la de sase ori salariul mediu brut din ramura in care compania isi desfasoara activitatea.

“Daca guvernul o va adopta, prin aceasta reglementare, aplicata in Polonia si acceptata la nivel european, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale conducerii executive la de sase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectiva. Media in general este in jur de 1.000 de euro, depinde de ramura. Evident, orice altceva se plateste in plus se plateste in functie de indeplinirea indicatorilor de performanta”, a declarat Ponta.

Premierul a dat ca exemplu salariile platite la Nuclearelectrica, unde cel mai mic venit este de 484.000 de lei pe an. Totodata, el a atras atentia ca exista salarii la stat cuprinse intre 8.000 si 11.000 de euro, iar “cei mai amarati au 6.000 euro”.

“Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an”, a spus premierul.