Salariile profesorilor vor fi platite in cateva zile, sustine Ministerul Educatiei

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, da asigurari ca salariile din invatamant vor fi platite “in cateva zile”, intarzierea din ianuarie nefiind cauzata de lipsa banilor, ci de “un nou sistem de prezentare a datelor in trezorerie”, valabil nu doar in sectorul educatie.

“Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor in trezorerie, nu numai in sectorul de invatamant. Este vorba despre o noua formula de raportare, mult mai analitica, pentru a face distinctia intre diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activitatile. De exemplu, la noi in educatie, va fi facuta corelatia cu ciclurile de invatamant”, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, in prezent, nu exista o situatie defalcata privind sumele cheltuite pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial. “Acum, nu putem spune cat am cheltuit cu gradinitele sau cu invatamantul primar. Cu exceptia universitatilor, in toate celelalte zone sunt cifre aproximative”, a mai spus ministrul Educatiei. 

Potrivit lui Pricopie, chiar si in raportul Comisiei Europene, unde Romania este mentionata ca avand cea mai mare rata de crestere a bugetului invatamantului in perioada 2012-2013, nu sunt precizate cheltuielile pe cicluri de invatamant, asa cum sunt prezentate de alte state.

“In Raportul Comisiei Europene, aproape toate statele au trecute cheltuieli pe cicluri de invatamamt. Noi nu am putut raporta in acest fel, pentru ca nu am avut statele de functii in acest sistem. Ministerul Finantelor doreste, si noi dorim, ca dupa o luna de plata sa stim cati bani au fost alocati pentru activitatile didactice desfaurate pe gradinita, pe ciclul primar, pe gimnazial etc. Sigur ca, fiind o formula noua de prezentare a documentelor privind salarizarea, probabil ca nu au fost bine intelese toate problemele. Dar cred ca vorbim de o problema de cateva zile, iar de luna viitoare sa nu mai fie probleme. De fapt, este vorba despre trecerea de la un sistem de raportare la alt sistem de raportare”, a mai spus ministrul Pricopie.

Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) sustine ca angajatii din educatie vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana, din cauza unui ordin al Ministerului Finantelor privind noile masuri fiscal-bugetare, care a fost emis in decembrie si pus in aplicare din ianuarie.

Potrivit FSLI, Ministerul Finantelor Publice a emis in decembrie 2013 un ordin pentru punerea in aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus in practica incepand din 1 ianuarie 2014, in conditiile in care Trezoreriile judetene nu au o logistica adaptata noilor cerinte, iar serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile de invatamant au foarte mult de munca pentru intocmirea documentelor care stau la baza platii salariilor.

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus ca “victimele acestei masuri prost aplicate” sunt, in primul rand, salariatii din invatamant, care vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana.

“Avand in vedere ca noile cerinte impuse de MFP implica calculul salariilor pe cicluri de invatamant, serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile scolare vor fi excesiv birocratizate pentru ca sunt foarte multe cadre didactice care predau la doua sau trei cicluri de invatamant, primar, gimnazial si liceal, si salariile acestora si darile aferente catre stat trebuie calculate separat”, a mai spus Simion Hancescu, citat in comunicat.

Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul ca multi dintre salariatii din educatie au rate la banci, iar intarzierea achitarii acestora inseamna penalizari, “pe care nu le plateste Guvernul”.

Presedintele FSLI considera ca Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa faca aceasta schimbare treptat, astfel incat personalul din invatamant sa nu aiba de suferit.

“Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice trebuie sa gaseasca urgent o solutie, pentru ca plata salariilor sa fie facuta in cel mai scurt timp”, a mai spus Hancescu. El a precizat ca plata salariilor in invatamant ar fi trebuit sa inceapa din 5 ianuarie.

La randul sau, Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” sustine ca prin aplicarea respectivului ordin si in sistemul de invatamant, a crescut si mai mult birocratizarea.

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, Federatia “Spiru Haret” ii cere acestuia sa intervina “pentru sanctionarea drastica a tuturor persoanelor care au generat aceasta bulversare a sistemului de invatamant” si, totodata, sa dispuna “remedierea tuturor deficientelor care au aparut in urma aplicarii Ordinului nr. 2006/2013”.

Foto: Romania Libera