Salariul minim din Romania, in coada clasamentului Eurostat. Vezi TOP 3 tari cu cel mai mare salariu din UE

salariu-minim-romania

Romania ramane codasa Europei in ceea ce priveste salariul minim. Ultimul raport Eurostat pe iulie 2013 arata ca distanta dintre Romania si tara cu cel mai mare salariu minim din UE este de 1.695 de euro, potrivit Capital.

Clasamentul Eurostat s-a modificat fata de ultimul raport, Irlanda fiind exclusa din Top 3 al tarilor europene cu cel mai mare salariu minim. Astfel, primul loc este ocupat de Luxemburg, cu 1.874 de euro, locul doi de Belgia, cu 1.502 euro, iar pe locul trei se situeaza Olanda, cu 1.478 euro. Irlanda, care fusese in raportul anterior pe locul trei, ocupa acum locul patru, cu un salariu minim de 1.462 euro.

In Belgia, salariul minim a crescut cu 29% in zece ani, in Luxemburg cu 36%, iar in Olanda salariul minim a crescut cu 18%. 

Romania este inclusa in grupa tarilor cu salarii cuprinse intre 100 si 500 de euro. Chiar si asa, ocupa penultimul loc, dupa Bulgaria, din grup facand parte tari precum Letonia, Llituania, Cehia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Polonia si Croatia.

Culmea este ca in Romania, salariul minim a crescut cu un procent de 145% in ultimii zece ani, iar in Bulgaria cu 183%. Cu toate acestea, nivelul de trai a ramas la limita saraciei.

Chiar daca autoritatile din Romania au operat doua cresteri ale salariul minim in 2013, de la 700 la 750 de lei incepand cu 1 februarie si de la 750 la 800 de lei incepand de la 1 iulie, tara noastra ramane tot codasa Europei la acest capitol.

Foto: Romania Libera, Eurostat