SALARIUL MINIM pe ECONOMIE creste de miercuri la 1.050 de lei

Salariul minim pe economie va creste pentru cei peste 1,3 milioane de angajati la 1050 lei de la 1 iulie – “incepand de maine 1 388 000 de salariati vor beneficia de cresterea salariului minim pe economie, dintre acestia, 800 000 sunt bugetari iar restul sunt din mediul concurential”.

Rovana Plumb a declarat ca a fost reglementat si modul de primire al alocatiilor sociale pentru cele 300.000 de familii cu copii din Romania, pentru ca acestea sa nu fie afectate de dublarea alocatiilor.

In ceea ce priveste cadrele nedidactice, si acestea vor beneficia de o crestere a salariului cu 12% de la 1 august.

A fost stabilit si regimul juridic privind lucratorii detasati, mai precis au fost stabiliti termenii si definitiile pentru ca in urma controalelor care se vor efectua in domeniul prestarilor de servicii sa nu existe niciun fel de interpretare eronata. Plumb a declarat ca au fost stabilite cheltuielile, indemnizatiile si salariul minim pe care trebuie sa il primeasca un lucrator detasat in alt stat membru al Uniunii Europene.

CITESTE SI: Salariile PERSONALULUI NEDIDACTIC, majorate cu 12%. Din septembrie, inca 5% la veniturile cadrelor didactice

Ministrul Muncii a sustinut ca impactul financiar pe care aceasta crestere a salariul minim il are este in jur de 445 milioane de lei pana la sfarsitul anului, iar pentru anul viitor este prevazuta o alta crestere, la 1.200 lei.
In privinta eliminarii plafonului minim de venit de 3.400 lei pentru cresterea copiilor, acesta ar putea disparea din ianuarie 2016.

Plumb a tinut sa precizeze ca Romania ocupa locul 9 in UE cu o rata a somajului de 6,7%, fata de 10% cat este media in Uniune, iar aceasta trebuie abordata lunar, in functie de evenimentele din piata muncii.

CITESTE SI: MINISTERUL MUNCII lucreaza la programul “PRIMA VACANTA”

Despre un nou salariul minim pentru cei cu studii superioare, social democrata precizeaza ca “va urma in vara un calendar clar in vederea adoptarii noii legi a salarizarii”.

Sursa foto www.economica.net