SALARIUL MINIM pe economie va creste semestrial cu 75 de lei, din ianuarie 2015

STATISTICA: Salariul mediu net a scazut in luna mai. In ce sector se castiga cel mai bine

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat duminica, in cadrul unei vizite electorale la Frasin, ca SALARIUL MINIM pe economie va creste semestrial cu 75 de lei, incepand din ianuarie 2015.

Potrivit ministrului, salariile tuturor bugetarilor vor creste de la 1 ianuarie 2015, iar de la aceeasi data SALARIUL MINIM pe economie se va mari, semestrial, cu 75 de lei.

“Guvernul Ponta, prin Ministerul Muncii, are in vedere majorarea salariilor functionarilor publici, indiferent daca vorbim de salariile autoritatilor publice locale sau centrale (…) Din iulie 2014 intra in vigoare legea ce aproba ordonanta Guvernului din 2013 privind indemnizatiile demnitatilor publice, primari, viceprimari. Tot ce inseamna functionari publici de la nivelul autoritatilor locale si centrale vor avea salariile majorate incepand cu 1 ianuarie 2015”, a spus Rovana Plumb.

Citeste si: Elvetienii REFUZA cel mai ridicat SALARIU MINIM pe economie din lume

Ministrul Muncii a mai spus ca se impune aceasta masura din doua motive. “Pentru ca tot ce inseamna sistem bugetar, personal angajat, trebuie sa fie motivati, trebuie sa le fie respectata munca. Al doilea motiv este legat de faptul ca, prin cresterea salariului minim pe economie, masura introdusa de Guvernul Ponta, in acest moment la 850 de lei salariu minim pe economie sunt 15 clase de salarizare care sunt suprapuse, iar de 1 iulie 2014, ajungand salariul minim pe economie la 900 de lei, vom avea 29 de clase de salarizare suprapuse”, a spus Plumb, citata de pagina online a Romania TV.

“Dupa ce vom avea discutii cu institutiile internationale, vom anunta care sunt cresterile salariale. in momentul de fata nu vreau sa arunc niste cifre, sa facem promisiuni, pana nu avem clar stabilit. Cand finalizam analiza vom comunica care vor fi cresterile salariale in sistemul bugetar (…) in 2016 am stabilit ca vom ajunge la salariul minim de 1.200 lei”, a spus Plumb. Ea a precizat ca, in prezent, in Romania, 1.186.000 de persoane au salariul minim, dintre care 274.000 lucreaza in sistemul bugetar si a adaugat ca incepand cu ianuarie 2015, semestrial, SALARIUL MINIM pe economie se va mari cu 75 de lei.

Citeste si: Elvetia renunta la SECRETUL BANCAR

Rovana Plumb a spus ca banii pentru majorarile salariale provin din “combaterea mai clara si mai aplicata” a evaziunii fiscale, din cresterea colectarii la buget si din reducerea fiscalitatii de pe piata fortei de munca.

“Din iulie 2014 CAS va scadea cu 5% la angajator si se va scuti de impozit profitul care va fi reinvestit de companii. Aceste doua masuri vor putea, la nivelul angajatorilor, sa dea posibilitatea de a avea un venit mai mare si a putea crea mai multe locuri de munca. Determinant la cresterea salariilor contribuie si cresterea economica, de 3,8% in primul trimestru al acestui an (…) Cresterea medie a castigului salarial in primul trimestru al acestui an este de 5,5% fata de perioada similara din 2013”, a aratat Rovana Plumb.

Zilele trecute, Rovana Plumb anuntase ca salariile bugetarilor vor creste de la 1 ianuarie 2015, procentul urmand sa fie stabilit dupa consultari cu organismele financiare internationale.

Foto: Ziarul Financiar