Salmonella face ravagii printre romani. Peste o mie de persoane au fost diagnosticate cu salmoneloza

O prima statistica publicata de  Institutul National de Sanatate Publica (INSP) arata ca peste o mie de romani au avut de suferit, de la inceputul acestui an si pana in prezent, de pe urma scandalului carnii infestate cu salmonella.

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Alba si in Bucuresti. Daca anul trecut au fost 775 pacienti, in primele 10 luni din acest an numarul lor a crescut cu peste 45% la nivel national.

In unele judete precum Cluj, Bucuresti, Alba sunt cresteri alarmante. In Alba cresterea depaseste 500%, iar in Bucuresti peste 300%.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, pune cresterea numarului de imbolnaviri de salmoneloza pe seama marfii din magazine preluata “la negru” si necontrolata sanitar-veterinar. 

“Cresterea cazurilor de salmoneloza are o explicatie. In magazinele din Romania se vinde marfa de la negru, necontrolata sanitar-veterinar. Imi mentin parerea ca asa-zisul scandal de salmonella este doar praf in ochi, pentru ca s-a ajuns la nume atat de importante incat trebuia deturnata atentia”.

Ce este salmoneloza

Salmoneloza este infectia cu bacterii din specia Salmonella. Exista peste 2500 serotipuri de Salmonella. Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om si poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infectiei cu Salmonella – salmoneloza – sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sange), febra, greata, voma, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, in special la copiii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Simptomele pot sa apara dupa 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubatie) si dureaza in general pana la o saptamana. In cazurile severe, diareea poate fi atat de grava iar deshidratarea atat de accentuata incat bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide si electroliti intravenos.

Mai mult de 95 % din infectiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentara.

Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infectiile la om, poate fi contractat din surse precum :

– Carne de pasare de curte, carne de porc, carne de vita in cazul in care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella dupa preparare;
– Oua infectate, produse din oua, lapte, produse din lapte, atunci cand nu sunt pregatite, manipulate sau pastrate in mod corespunzator;
Rar – animale de companie (broaste testoase, serpi, soparle, salamandre, pasari si soareci).

Daca sunt prezente in alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afecteaza de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.