SALVATI COPIII a lansat ”MANIFESTUL PENTRU DREPTUL LA EDUCATIE”

”MANIFESTUL PENTRU DREPTUL LA EDUCATIE” prin care sunt propuse zece prioritati pentru SCHIMBAREA SISTEMULUI EDUCATIONAL, a fost lansat vineri de ORGANIZATIA SALVATI COPIII, relateaza Agerpres.

“Salvati Copiii lanseaza astazi un manifest pentru DREPTUL LA EDUCATIE si invitam pe toti cei care cred ca educatia trebuie sa fie o prioritate pentru Parlamentul Romaniei, pentru Guvern, sa-l semneze. (…) De ce cerem asta? Pentru ca noi consideram ca este un moment critic acum, e o acutizare a problemelor din sistemul educational. Acest lucru este agravat de saracia in care se afla multi copii, aproape 48% DINTRE COPII TRAIESC IN SARACIE SAU IN RISC DE SARACIE IN ROMANIA, si lucrurile acestea fac ca prezentul si viitorul sa nu sune foarte bine”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

CITESTE SI: UNICEF: ROMANIA A REALIZAT PROGRESE SEMNIFICATIVE PRIVIND RATA DE CUPRINDERE SCOLARA

Potrivit acesteia, Romania are un procent de alocare pentru invatamant foarte scazut, precizand ca isi doreste ca mesajul “sa ajunga la cat mai multi oameni care sa sprijine acest demers”, pentru a le readuce aminte autoritatilor obligatiile pe care le au. “Trebuie sa ne mobilizam, este nevoie de un feedback pe care noi toti, societatea, trebuie sa-l dea autoritatilor pentru ca, daca nu se investeste acum, copiii nu vor avea sansa unui job mai bun, a unui salariu bun si a unei independente financiare”, a mai spus aceasta.

Prezentatorul ANDI MOISESCU, ambasador al cauzelor Salvati Copiii, a afirmat ca acest manifest se doreste a fi un apel catre autoritati pentru ca “educatia sa devina cu adevarat o prioritate in Romania”.

“Imi doresc sa traiesc intr-o tara in care copiii au dreptul la educatie si in care viitorul este asigurat, pentru ca, daca ei nu au acces la educatie, cu siguranta viitorul nu va fi creat si nu va avea parte de copii cu foarte multa educatie”, a spus si ANDREEA RAICU.

Cele zece prioritati ale ”Manifestului pentru Dreptul la Educatie” sunt: utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educatie si transparenta in folosirea banilor publici; asigurarea accesului universal la educatie prescolara, primara si secundara pentru toti copiii; imbunatatirea calitatii educatiei; curriculum modern, actualizat stiintific si bazat pe cercetari si bune practici privind educatia copiilor; incluziunea scolara a copiilor cu dizabilitati; adoptarea si implementarea Strategiei nationale si a planului de actiune privind educatia timpurie; introducerea educatiei interculturale si a educatiei pentru toleranta si eliminarea discriminarii si, totodata, introducerea unor sisteme de prevenire si eliminare a violentei in scoli; participarea copiilor in procesul decizional al scolilor; asigurarea serviciilor de consiliere prin cresterea numarului de consilieri scolari, astfel incat unui consilier sa-i revina maxim 300 de lei; consolidarea cooperarii intre sectorul public si organizatiile neguvernamentale.

CITESTE SI: IOHANNIS: ROMANIA ARE MARE NEVOIE DE ABSOLVENTI DE STUDII SUPERIOARE BINE PREGATITI SI IMPLICATI

Manifestul poate fi gasit pe site-ul petitieonline si poate fi accesat AICI. In perioada urmatoare, voluntarii Salvati Copiii vor merge in vizita la diferite companii pentru a facilita accesul angajatilor la semnarea petitiei si sustinerea manifestului.

Acest demers este sustinut si de toti designerii implicati in crearea brazilor de Craciun care vor fi licitati in cadrul Festivalului Brazilor de Craciun. Documentul, insotit de semnaturi, va fi trimis Ministerului Educatiei, dar si celor doua comisii parlamentare pentru educatie din Parlament, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Sursa foto: Agerpres