Salvati Copiii deschide 17 CENTRE EDUCATIONALE pentru minorii care traiesc sub pragul saraciei

Organizatia Salvati Copiii Romania va deschide 17 centre de pregatire prescolara si scolara in toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, pentru a asigura accesul la educatie al copiilor care provin din comunitati defavorizate, au anuntat vineri reprezentantii organizatiei.

Beneficiarii urmeaza sa fie copii cu varste cuprinse intre cinci si 17 ani, provenind din medii defavorizate, care vor avea astfel acces la programe de educatie prescolara (gradinite estivale), primara si gimnaziala (de tipul ”Scoala dupa Scoala” si ”A doua Sansa”), in vederea prevenirii abandonului scolar, a integrarii si reintegrarii scolare.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in anul 2012, un numar de 386.976 copii cu varste cuprinse intre trei si 17 ani nu erau inscrisi in nicio forma de invatamant (gradinita, scoala, liceu sau invatamant profesional), desi aveau varsta corespunzatoare. Mai mult, conform ultimului recensamant al populatiei, peste 245.000 de persoane peste varsta de zece ani sunt analfabete.

Citeste si: SALVATI COPIII: Reducerea bugetului pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va creste DECESELE in maternitati

“Copiii din medii defavorizate nu beneficiaza de acces egal in sistemul national de educatie, cauzele fiind multiple si corelate: conditiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educatie al parintilor, lipsa stimularii timpurii prin frecventarea gradinitei, existenta unui grad mare de discriminare si marginalizare, pe criterii etnice, sociale, economice, culturale si intelectuale”, afirma reprezentantii Salvati Copiii Romania.

Proiectul “CENTRE EDUCATIONALE Integrate pentru grupuri vulnerabile” este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in  oameni!”.

Citeste si: CASA DE TIP FAMILIAL, pentru copiii din Centrul “Sfantul Andrei”

Obiectivul proiectului este sa contribuie la prevenirea si corectarea parasirii timpurii a scolii in randul copiilor si tinerilor din grupurile defavorizate (copii romi, copii expusi riscului discriminarii) si a familiilor acestora, prin desfasurarea de operatiuni integrate, remediale, corective si de prevenire a parasirii timpurii a scolii. Valoarea totala  a proiectului este de 7.518.940 lei, din care valoarea eligibila 6.474.017 lei.

La finalul celor 18 luni de implementare a proiectului, minimum 1.020 de copii vor fi integrati in programele educationale si cel putin 340 de parinti vor fi implicati in luarea deciziilor referitoare la parcursul formativ-educativ al copiilor si vor participa lunar la sedinte cu parintii. De asemenea, 340 de cadre didactice vor fi formate pentru a se implica in dezvoltarea si implementarea programelor de tip “A doua Sansa”, iar 3.600 de elevi si cadre didactice vor participa la sesiuni de informare cu privire la drepturile copilului. Experienta acumulata in cadrul proiectului se va reflecta intr-un ghid de bune practici. De asemenea, va fi realizat un film documentar menit sa sublinieze legatura dintre implicarea copiilor in munca si abandonul scolar, acesta urmand sa fie pus la dispozitia partenerilor, cat si a beneficiarilor din categorii defavorizate.

Sursa foto: Salvati Copiii Romania