SALVATI COPIII: Peste 60% dintre gravidele din Romania din mediul rural nu se prezinta la medic in timpul sarcinii

Peste 60% dintre femeile gravide din Romania care locuiesc in mediul rural nu se prezinta niciodata la medic in timpul sarcinii, potrivit unui raport lansat, marti, de Salvati Copiii.

O jumatate din decesele din intreaga lume care au loc in prima zi de nastere ar putea fi prevenite daca mama si copilul ar avea acces la asistenta din partea unei moase calificate si acces la servicii medicale gratuite, se arata in raportul “Combaterea deceselor in randul nou-nascutilor” (Ending Newborn Deaths).

Mortalitatea neonatala se datoreaza, in principal, consecintelor nasterii premature si a complicatiilor din timpul nasterii, o buna parte dintre acestea putand fi evitate daca nasterea este asistata de cadre medicale pregatite, in conditii de dotare adecvata.

Citeste si: OMS: Obezitatea la copii este la cote alarmante

Raportul aminteste si ca 1,2 milioane de copii sunt nascuti morti in fiecare an, atat de pe urma complicatiilor intra-partum, dar si ca o consecinta a infectiilor materno-fetale prenatale sau a hipertensiunii arteriale induse de sarcina — preeclampsie, complicatii care ar fi mai usor de controlat daca sunt recunoscute din timp.

Potrivit Salvati Copiii, in fiecare an, la nivel global, 40 de milioane de femei nasc fara ajutor instruit, in Etiopia doar 10% dintre nasteri au ajutor calificat, in timp ce in unele zone rurale din Afganistan este doar o moasa pentru 10.000 de femei.

In Romania, numarul nasterilor neasistate de cadre medicale este proportional mult mai mic, dar inca mai exista ca fenomen, chiar si in Capitala tarii, nu numai in zonele rurale monitorizate de Salvati Copiii Romania, in care peste 60% din femeile gravide nu se prezinta niciodata la medic pe parcursul sarcinii.

Sursa foto: agerpres.ro