Sanctiuni din noul Cod Rutier 2013: Modificari privind dreptul de a conduce al soferilor care au comis accidente rutiere grave

MODIFICARILE LA CODUL RUTIER, IN VIGOARE DE SAMBATA, 14 FEBRUARIE

Codul Rutier va suferi noi modificari. Forma finala a proiectului de Cod Rutier urmeaza sa primeasca acceptul conducerii USL, care s-a reunit in aceasta dimineata, iar premierul Victor Ponta a anuntat ca una dintre schimbari este aceea ca alcoolemia de peste 0,5% in sange va fi considerata infractiune.

Atsfel, printre modificarile din Codul Rutier se numara cea care vizeaza dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au incalcat serios legislatia rutiera. Astfel, nu va mai fi asteptata decizia instantei privind vinovatia sau nevinovatia acelei persoane pentru ca permisul sa fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luata de magistrati chiar in timpul derularii procesului. “Doar in situatiile in care procurorul si judecatorul decid ca acea persoana nu reprezinta un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta potrivit romaniatv.net.

In al doilea rand, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-si plateau amenzile primite ca urmare a incalcarii legislatiei rutiere. Desi teoretic era posibila suspendarea permisului de conducere daca amenda nu era platita in 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus in practica deoare politia rutiera nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care si-au platit amenzile. Impreuna cu Ministerul de Finante s-a decis infiintarea unui cont unic in care toti contravenientii isi vor plati amenda, iar accesul politistilor la acest cont va fi unul foarte rapid.

De asemenea, au aparut modificari in ce priveste sanctionarea consumului de alcool la volan. De acum inainte soferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin inainte sa urce la volan, deoarece o alcoolemie de pana 0,2 g/l nu va fi sanctionata. Intre 0,2 si 0,5 g/l, va fi socotita drept contraventie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenta legii penale.

“Am lucrat cu echipa domnului Stroe ca noul Cod sa-si atinga scopul: o siguranta mai mare pe drumurile publice si fara abuzuri impotriva soferilor”, a spus Victor Ponta. Acesta a adaugat ca avizul final si procedura de adoptare a Codului Rutier vor fi decise la sedinta USL de luni.