Sange infectat cu HEPATITA B la Spitalul Judetean Slatina. UPDATE

Spitalul judetean Slatina a primit de la Centrul de Transfuzii Olt sange infectat cu hepatita de tip B. Spitalul a solicitat un control al Ministerului Sanatatii si rearondarea la un alt centru. 

UPDATE:

Ministrul interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a dispus, vineri, efectuarea unui anchete la Spitalul Judetean si la Centrul de Transfuzie Slatina, dupa ce sange infectat cu hepatita B ar fi fost transfuzat unor pacienti, pe durata controlului Centrul fiind inchis.

“Imediat ce am aflat ca ar putea fi vorba despre sange infectat, care ar fi fost transfuzat unor pacienti, am dispus efectuarea unui control la Centrul din Slatina si la Spitalul Judetean. Pe durata controlului, Centrul de Transfuzie Slatina a fost inchis”, a declarat, ministrul interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat ca, pana la finalizarea controlului, Spitalul Judetean a fost arondat Centrului de Transfuzie Gorj.

Directorul Centrului de Transfuzie Bucuresti, Doina Gosa, a declarat ca, pentru a putea face dovada ca un pacient a fost infectat cu virus hepatitic B, in timpul transfuziei, ar fi fost nevoie ca acesta sa fi facut testul antigenului hepatitic B la internare.

“Pacientul ar putea fi purtator al virusului hepatitic B si sa nu aiba niciun simptom de boala. In plus, orice sange sau produs de sange care se transmite de la centrele de transfuzie catre spitale sunt testate, iar mostre din aceste produse sunt stocate timp de un an in centru”, a explicat Doina Gosa.

Managerul Spitalului Judetean Slatina reclama ca Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a livrat, in luna decembrie sange cu probleme. Miercuri, spitalul a solicitat Ministerului Sanatatii un control si, totodata, rearondarea unitatii la un alt centru, scrie gazetanoua.ro

Citeste si: Un bolnav de cancer doar supravietuieste in spitalele din Romania! Dovada sta datoria tarii noastre catre spitalele din strainatate 

Potrivit sursei citatate, Centrul de Transfuzie Sanguina Olt a informat, marti, comisia de hemovigilenta a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina ca in, 19 februarie, la centru s-a prezentat un donator fidelizat, cu grup AB Rh pozitiv, cu cinci donari in antecedente si monitorizat biologic, insa la ultima donare s-a identificat un titru crescut al antigenului HBs, ridicand suspiciunea unei infectii cu virus HBs. Episodul anterior de donare s-a produs la inceputul lunii decembrie, iar din sangele donatorului s-au livrat doua produse catre Spitalul Judetean de Urgenta.

La acest moment se asteapta confirmarea sau infirmarea suspiciunii de la Institutul National de Imunologie, in cazul in care se confirma prezenta virusului hepatic B impunandu-se convocarea urgenta a comisiei de hemovigilenta pentru a se stabili conduita medicala pentru pacientii care au primit transfuzii cu produsele in cauza.

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: realitatea.net