Sângerarea gingiilor: cauze și posibile boli

Durerea de dinți este, de obicei, motivul principal al vizitei la medicul dentist. Cu toate acestea, spectrul bolilor cavității bucale este mult mai larg. Semne precum sângerarea gingiilor, mirosul și gustul neplăcut în gură, expunerea gâtului dinților și mobilitatea lor semnalează că ar trebui să consultați un dentist. Bolile țesuturilor parodontale detectate în stadiile incipiente răspund bine la tratament.

Aproape fiecare adult se confruntă la un moment dat cu sângerarea gingiilor. Acest simptom poate indica patologii în cavitatea bucală sau poate fi un simptom al unor boli ale organelor interne.

De ce sângerează gingiile?

Cea mai frecventă cauză a sângerărilor gingivale este igiena orală deficitară. Placa dentară moale se întărește treptat, transformându-se în tartru și creând un mediu propice pentru creșterea activă a bacteriilor. Toxinele eliberate de aceste bacterii provoacă inflamația mucoasei gingiei adiacente dinților. Astfel se dezvoltă gingivita. În acest stadiu al bolii, sângerarea gingiilor poate fi detectată la spălarea dinților. Dacă nu se efectuează tratamentul necesar, procesul, de regulă, se aprofundează. Apare parodontita – inflamația țesuturilor parodontale.

Sângerări ale gingiei se pot observa și atunci când se utilizează scobitori sau periuțe de dinți dure. Insă, aceste leziuni se vindecă singure în câteva zile. Traumatismul cronic al gingiilor, rezultat din cauza unor lucrări protetice realizate necorespunzător, duce la formarea de ulcere gingivale, care pot sângera.

Patologiile organelor interne, în special bolile sângelui, unele boli endocrine (diabetul zaharat), modificările nivelurilor hormonale (de exemplu, în timpul sarcinii), deficitul de vitamine sunt, de asemenea, însoțite de sângerarea gingiilor. În acest caz, tratamentul bolii de bază este obligatoriu.

Cum să faci față sângerării gingiilor?

Tratamentul numai cu medicamente și produse de igienă (unguente, geluri, clătiri) nu va fi eficient fără îndepărtarea depozitelor placă bacteriană și tartru. Prin urmare, primul pas pentru a scăpa de această problemă este să vizitați o clinică stomatologică București pentru a efectua igiena orală profesională. Următorul pas este să folosiți produsele medicamentoase speciale prescrise de medic pentru a vindeca gingiile.

La sfârșitul programării, medicul oferă de obicei recomandări individuale pentru îngrijirea cavității bucale, pentru a menține rezultatul tratamentului cât mai mult timp posibil.

În cazul în care gingia sângerează din cauza parodontitei și la examinare, medicul găsește pungi parodontale profunde și mobilitate patologică a dinților, pe lângă medicamente, tratamentul este suplimentat cu alte metode de tratament.

Ce se ascunde în spatele termenului de „boală parodontală”?

Boala parodontală este o afectare foarte frecvent întâlnită a cavtății orale.

Retracția gingivală cu expunerea gâtului dinților, prezența defectelor gingivale în formă de pană, mâncărimea în gingii, sângerarea gingiilor, schimbarea la culoare a gingiilor, mobilitatea dentară, prezența respirației urât mirositoare și a pungilor patologice cu scurgeri purulentă – toate aceste semne sunt caracteristice bolii parodontale. Poate fi localizată (zona afectată se extinde la unul sau mai mulți dinți) și generalizată (procesul implică întreaga arcadă superioară sau inferioară sau ambele maxilare).

Boala parodontală se dezvoltă lent de-a lungul anilor. Datorită deteriorării distrofice a țesuturilor din jurul dintelui, există o subțire treptată a gingiilor și pierderea țesutului osos.

Cum se tratează boala parodontală?

Sarcina principală în tratamentul parodontozei este de a opri procesul de distrugere a țesuturilor parodontale în stadiul incipient.

Înainte de a începe tratamentul, se efectuează o radiografie a cavității bucale. Vă permite să evaluați stadiul de dezvoltare a bolii. După aceea, se efectuează curățarea profesională a plăcii dentare și igienizarea completă cavității bucale.

Medicul dentist întocmește un plan de tratament pentru fiecare pacient în mod individual, pe baza cauzei, a gravității bolii și a vârstei pacientului. Printre complexul de măsuri utilizate pentru tratarea bolii parodontale, injecțiile intragingivale cu plasmă sunt foarte utile.

Un efect bun în tratamentul bolii parodontale a gingiilor se obține cu terapia cu laser.

Este important să înțelegem că tratamentul complex al bolii parodontale este efectuat nu numai de către un dentist, ci necesită și cooperarea pacientului, care trebuie să urmeze cu strictețe indicațiile medicului și mențină o igienă corespunzătoare.