Sarbatoarea Iei la Faget, in judetul Timis

Sarbatoarea Iei la Faget, in judetul Timis

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc marti, 24 iunie, nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare cu multe conotatii populare, fiind cunoscuta si ca Dragaica sau Sanziene. Tot marti sarbatorim si Ziua Internationala a Iei.

Cu acest prilej, la Faget (judetul Timis) se organizeaza Sarbatoarea Iei. Un grup de tineri entuziasti de la Liceul Teoretic Traian Vuia, in parteneriat cu Asociatia Cultural Artistica Fageteana reprezentata de catre realizatorul tv profesorul Ioan Gh. Oltean, vor organiza o manifestare prin care doresc sa atraga atentia asupra pastrarii si conservarii comorilor materiale si nemateriale, mostenite de la inaintasii nostrii.

Astfel, la Centrul de carte (Libraria Augusta), la ora 16.00, va avea loc o mini-expozitie de Ii si obiecte populare. De asemenea,vor fi expuse cateva sute de discuri vinyl, care insumeaza mii de cantece populare din toate zonele etno-folclorice ale tarii. Cei prezenti vor putea asculta la pick-up, ca odinioara, unele dintre cele mai frumoase si reprezentative cantece populare romanesti.

Citeste si: Omagiu pentru una dintre cele mai emblematice voci din Bucovina

De asemenea, va avea loc un cros pe biciclete in Ie pe traseul Faget – Beghei – Rachita, ca mai apoi sa se faca un popas in localitatea Rachita, la cantec si voie buna la umbra copacilor.

Citeste si: Artemiza Bejan, emblema cantecului popular din Bucovina, a murit la varsta de 84 de ani

“Sunt bucuros sa constat ca si aici la Faget, exista tineri interesati sa duca mai departe ce ne-au lasat valoros strabunii: jocul, cantecul, straiele populare, dar si ideea unei vieti sanatoase dobandite prin munca, efort fizic si hrana sanatoasa. Crosul pe biciclete este o idee exceptionala, iar traseul propus este unul foarte bine ales. Multumesc pe aceasta cale tuturor celor care vor fi prezenti la manifestare si in mod cu totul deosebit unor oameni extraordinari, care de mai bine de 40 de ani slujesc jocul si traditiile populare din Banat, familia prof. Broicea Doru si Norica din Rachita, judetul Timis, care ne-au sprijinit in demersul nostru”, a declarat Mircea Cartisorean Ratiu, interpret si realizator radio-tv.

De la ora 17:00,cei care iubesc mersul pe bicicleta,se vor putea bucura de o drumetie,imbracati in Ie ,bineinteles. Vom pedala pe traseul Faget-Beghei-Rachita, aproximatin 7-8 km. In Rachita, la familia Broicea acasa,va avea loc o reprezentatie de dans popular. Tot acolo drumetii vor avea parte de o gustare si odihna la umbra copacilor! Speram ca visul a catorva tineri pastratori de valoare, frumos si autentic, sa devina o sarbatoare in cinstea minunatelor imbracaminti romanesti!”, a spus Iossiv Niccorici, elev la Liceul Traian Vuia Faget.