Sarmale. Rețete de Crăciun. Cele mai bune rețete pentru sarmale! Secretele fiecărei zone

Miroase deja a sarmale peste tot, semn că gospodinele s-au apucat de gătit, să nu le prindă nașterea Domnului cu șorțul în brâu. Au tocat carnea din zori, au pus condimentele și au înfășat în foi de varză sau de vită rulourile delicate, care nu lipsesc din farfurie, de sărbători. Dincolo de ingredientele de bază, fiecare regiune a țării are secretele ei, transmise din generație în generație. Noi am aflat câteva dintre ele.

Orice am spune, patria sarmalelor rămâne Ardealul, deși, istoric vorbind, ele sunt importate din Orient. De altfel, în turcă, se spune la fel: sarma, doar că umplutura este făcută din carne de vită și de oaie. Și totuși, în Ardeal, gustul delicios al cărnii de porc i-a dat o altă definiție. Aici, sarmalele cu păsat în varză acră și cozonacul cu nucă sunt stăpânii meselor de Crăciun.

SECRETE: PĂSAT, HRIBI, VARZĂ ACRĂ, PAPRIKA, SLĂNINĂ AFUMATĂ, BULION DE CASĂ, O CRENGUȚĂ DE CIMBRU

În Ținutul Padurenilor, din Hunedoara, femeile pregătesc pere de curechi, un fel de sărmăluțe în care pun carne macră de porc, o crenguța de cimbru, slănină afumată în loc de grăsime și bulion făcut în casă. Apoi, sarmalele sunt fierte în oala de pământ direct pe sobă închisă. În Moldova și Bucovina cele mai gustoase sarmale sunt cele fierte în oala de lut .

SECRETE: OALĂ DE LUT, FIERBERE LA FOC MIC, BOIA DULCE, CARNE AMESTECATĂ DE VITĂ ȘI PORC, LEMN DE SALCÂM

Și totuși, Dobrogea este locul unde, din stepele Orientului, armatele de războinici ne-au adus celebra rețeta, dar fără porc, interzis de Allah. În Oltenia, tot succesul sarmalelor stă în aroma de cimbru care se ridică din oalele aburinde, dar și scurta odihnă în cuptor de care au parte rulourile de carne și varză, după ce s-au fiert.

SECRETE: CIMBRU, COMPOZIȚIA SE FIERBE ÎN PUȚIN ZAIBAR, ȘUNCULIȚĂ CU BOIA, OREZ CU BOBUL MARE

Dincolo însă de secretele fiecărei regiuni, un lucru rămâne neschimbat. Nici o sarma nu este bună fără un pahar de vin roșu, de buturugă!