Sase suspecti, ARESTATI PREVENTIV in urma PERCHEZITIILOR la CAMATARII din Arges

Importante sume de bani, tehnica de calcul si contracte prin care se mascau infractiunile de camata au fost descoperite si ridicare de politistii de investigatii criminale din cadrul IGPR, in urma celor 61 de perchezitii domiciliare efectuate marti, au anuntat joi reprezentantii Politiei Romane.

Pe numele a sase banuiti au fost emise mandate de ARESTARE PREVENTIVA pentru 29 de zile.

In urma efectuarii PERCHEZITIILOR domiciliare, au fost identificati si ridicati peste 355.970 de lei, 108.950 de euro, 29.940 de dolari americani, 1910 lire sterline, 25.900 de franci elvetieni, 5.200 de coroane suedeze, 800 de dolari canadieni si 9.000 de yeni japonezi, bani susceptibili a proveni din activitati infractionale.

De asemenea, au fost descoperite si ridicate mai multe contracte de vanzare-cumparare privind bunuri imobile, prin care se masca infractiunea de camata, inscrisuri in care erau consemnate debitele tertelor persoane, precum si tehnica de calcul si medii de stocare.

Citeste si: PERCHEZITII la CAMATARI din judetul Arges

Pe numele a sase banuiti au fost emise mandate de ARESTARE PREVENTIVA pentru 29 de zile, sub aspectul savarsirii infractiunilor de “constituire a unui grup infractional organizat”, “santaj” si “camata”.

Politistii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul IGPR si procurorii DIICOT — ST Pitesti au efectuat marti 61 de PERCHEZITII la sedii ale unor societati si la locuintele membrilor unei grupari infractionale specializate in santaj, camatarie, spalare de bani si evaziune fiscala.

La activitati au participat luptatori ai Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale din IGPR, precum si politisti din cadrul BCCO Pitesti si Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Arges.

In cauza a fost inceputa urmarirea penala impotriva a 11 persoane, pentru savarsirea mai multor infractiuni de camatarie, santaj, spalare de bani, evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional.

Din cercetari a reiesit ca cei in cauza ar fi derulat activitati economice fictive, pentru acoperirea activitatilor de camatarie, prin intermediul unor societati comerciale unde sunt asociati ori administratori.

Cei in cauza sunt banuiti ca, in mod coordonat ar fi imprumutat sume de bani importante cu o dobanda cuprinsa intre 3 si 10 la uta mai multe persoane, unele dintre acestea conducand societati comerciale cunoscute la nivel local.

In ipoteza in care membrii grupului infractional nu obtineau sumele de bani rezultate din imprumutul propriu-zis si dobanda stabilita procedau la inducerea unei stari de temere victimelor prin amenintarea cu acte de violenta impotriva lor sau a persoanelor apropiate.

Citeste si: PERCHEZITII DIICOT la CAMATARII din TELEORMAN, GIURGIU si BUCURESTI

Persoanele imprumutate de membrii grupului infractional organizat erau, de regula, administratori ai unor societati comerciale care detin in patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezinta o garantie pentru recuperarea sumelor de bani imprumutate si a dobanzilor.

De asemenea, persoanele erau imprumutate cu sume de bani din ce in ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui. Banii erau imprumutati pe o durata mare de timp cu o dobanda intre 4 si 10 la suta pe luna, platita lunar, iar in cazul in care sumele de bani erau imprumutate pentru perioade mai scurte, cuantumul dobanzii era mai mare.

Totodata, erau imprumutate persoane care, fara a avea o situatie financiara foarte buna, imprumutau sume mai mici de bani, pentru restituirea carora urmand sa raspunda si persoanele prin intermediul carora acestea au ajuns sa cunoasca pe unul din membrii grupului infractional.

Pana in prezent, exista indicii potrivit carora membrii grupului organizat ar fi acordat imprumuturi de peste un milion de euro.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si al SRI.

Sursa foto: enational.ro