SATELITII GALILEO NU AU REUSIT SA ATINGA ORBITA PREVAZUTA INITIAL

Cei doi sateliti Galileo lansati vineri, cu o racheta de tip Soyuz, din Guyana Franceza, nu au ajuns pe orbita prevazuta, anunta compania Arianespace. Observatiile complementare efectuate dupa desprinderea satelitilor misiunii Soyuz VS09 destinata lansarii Galileo FOC M1 arata o distanta intre orbita atinsa si cea prevazuta“, se arata intr-un comunicat al companiei Arianespace.

“Au fost demarate investigatii”, precizeaza compania aerospatiala. “Satelitii au fost plasati pe o orbita aflata la o altitudine mai mica decat cea prevazuta. Echipele noastre sunt pe care sa analizeze impactul pe care aceasta situatie o va avea asupra functionarii sistemului de sateliti”, continua Arianespace, refuzand sa precizeze, deocamdata, daca exista posibilitatea corectarii traiectoriei satelitilor.

Coordonatorul interministerial al Frantei pentru programul Galileo, Jean-Yves Le Gall, a declarat pentru AFP ca sarcina de plasare a satelitilor pe orbita corecta va fi una “complicata”. “Va fi o sarcina complicata. Incercam sa vedem daca putem remedia situatia in urmatoarele ore. Echipele incearca sa identifice solutii pentru replasarea satelitilor pe traiectoria corecta”, a afirmat Jean-Yves Le Gall, fost presedinte al Arianespace.

Intrebat daca exista suficient carburant la bordul satelitilor, Le Gall a raspuns: “Aceasta este intrebarea corecta; si noi aveam aceeasi intrebare”.

CITESTE SI: NASA a facut un ANUNT CUTREMURATOR. Toate guvernele trebuie sa se pregateasca! 

“Satelitii trebuiau sa ajunga pe o orbita circulara, la altitudinea de 23.000 de kilometri, dar orbita actuala nu este circulara, este eliptica si este la circa 17.000 de kilometri, ceea ce inseamna ca misiunea nu a fost indeplinita”, a adaugat Le Gall, precizand ca va fi constituita o comisie de ancheta.

“Stim doar ca la trei ore dupa lansare s-a petrecut ceva rau. In ultimii 12 ani, am avut numai succese; acest esec ne aminteste ca meseria noastra tine in principal de tehnica, nu de strategie, a explicat Jean-Yves Le Gall.

Racheta Soyuz a fost lansata vineri, de la Centrul spatial din Guyana Franceza, avand la bord doi sateliti din sistemul de navigatie european Galileo, concurentul GPS-ului american. Renumitul lansator rusesc a transportat o incarcatura de 1,6 tone si trebuia sa plaseze satelitii pe o orbita circulara, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la finalul unei misiuni de 3 ore si 48 de minute, a precizat vineri compania Arianespace.

CITESTE SI: TELESCOPUL SPATIAL GAIA A DEVENIT FUNCTIONAL

Prevazuta initial pentru joi, lansarea fusese amanata din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Galileo Sat-5 si Sat-6 ar urma sa se adauge celor patru sateliti de testare deja lansati pe orbita pentru alcatuirea sistemului de navigatie dorit de Comisia Europeana. Lansati in pereche, in octombrie 2011 si octombrie 2012, din Guyana Franceza, cei patru sateliti de testare – numarul minim pentru determinarea cu precizie a unei pozitii pe suprafata Globului – au demonstrat deja validitatea sistemului, atat din spatiu, cat si pentru instalatiile de la sol.

Cei patru sateliti de testare au fost construiti de un consortiu condus de Airbus Defence and Space si asamblati la Roma de Thales Alenia Space. Construirea celor 22 sateliti suplimentari a fost incredintata grupului german OHB System. Alti doi sateliti vor fi lansati din Guyana Franceza la sfarsitul anului 2014. Constelatia Galileo va fi implementata apoi progresiv, cu sase-opt sateliti ce vor fi lansati in fiecare an de catre rachete Soyuz si Ariane 5 de la Kourou, in paralel cu implementarea la sol a elementelor terestre ale retelei. In final, sistemul Galileo ar trebui sa contina 30 de sateliti in total si sa rivalizeze ca precizie cu GPS-ul american.

Primele servicii initiale oferite de reteaua Galileo ar trebui sa fie disponibile la sfarsitul anului 2014, iar sistemul va deveni complet operational in 2018. Europenii doresc sa dispuna de propria lor tehnologie, independenta de sistemul militar american GPS. Cu un cost de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finantat 100% de Comisia Europeana si este implementat de ESA.

Sursa foto: descopera.ro