SCANDAL in plenul SENATULUI pe tema indemnizatiilor alesilor si a vacantei electorale

Senatorii s-au certat, marti, pe tema vacantei pentru campania electorala, liderul grupului PDL, Dumitru Oprea, cerand suspendarea indemnizatiilor, replica social-democratului Ilie Sarbu fiind ca electoratul nu ii crede pe democrat-liberali.

Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a declarat in plen ca grupul pe care il reprezinta nu este de acord ca senatorii sa isi ia vacanta o luna si jumatate pentru campania electorala.

”De fapt, Senatul este in vacanta pentru o luna si jumatate, asta am decis la Biroul Permanent. Nu e corect sa isi intrerupa activitatea Parlamentul”, a spus Hasotti, adaugand: ”Haideti sa nu ne ascundem dupa deget. Nu vom legifera o luna si jumatate (…) La alegerile europene a fost o luna (vacanta – n.r.)”.

El a precizat ca sunt proiecte de lege si propuneri venite de la Guvern care nu vor fi adoptate tacit, dar vor sta in sertarele Parlamentului nejustificat.

”Am spus-o si la putere si in opozitie, nu este corect sa intrerupem activitatea Senatului. In numele grupului PNL, nu suntem de acord cu intreruperea pogramului si cerem, anticipat, lista dupa vot”, a mai aratat liderul senatorilor liberali. In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus ca, prin aceasta decizie, nu s-a vrut decat ca senatorii sa fie corecti fata de ei si fata de electorat.

”Nu pleaca nimeni in vreo zona insorita. Stiu ca nu ne putem aduna in campanie, e firesc sa fim acolo unde e liderul nostru. (…) Mai bine luam o decizie transanta, ne-o asumam cu totii si nu ne mai hartuim cu: «sa vina puterea sa isi sigure cvorumul»”, a adaugat Sarbu.

CITESTE SI: Amendamentul care poate trimite presa dupa gratii, adoptat tacit de Senat 

”As vrea sa vad aceasta constiinta parlamentara dusa la nivelul ei normal, ca fiecare sa fie la comisie, in plen, cand are program si sa nu mai avem dezbateri lungi pe aceasta tema. Oricum, oamenii, asa cum se vede in sondaje, nu ne mai cred. Hai sa nu ne mai facem ca unii vrem sa lucram si unii suntem in vacanta. Nu suntem in vacanta, suntem in teritoriu”, a mai declarat Sarbu, adaugand ca sunt tari unde Senatul se reuneste o data pe luna.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a luat, la randul sau, cuvantul de la tribuna Senatului, aratand ca ”propunerea ca aproape 7 saptamani sa nu lucreze Senatul e fortata”.

”Era intelept sa se reduca legiferarea la o zi pe saptamana, pentru ca Senatul sa functioneze. As fi vrut sa vina o propunere a colegilor, in aceste sapte saptamani sa renuntam la indemnizatia de parlamentar, va propun acest lucru”, a spus Oprea, adaugand ca senatorii isi pot declara aceasta disponibilitate la notar.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) l-a intrerupt, afirmand ca ”este mai delicat, pentru ca, in momentul in care se suspenda indemnizatia, se suspenda calitatea de senator”. Si Sorin Rosca Stanescu a comentat situatia vacantei pentru campania electorala.

”Am ajuns cu credibilitatea la genunchii broastei, nu pentru ca nu vrem noi sa muncim, ci pentru ca ati creat un sistem prin care sa nu muncim. Guvernul conduce tara legislativ prin ordonante de urgenta, nici macar ordonanta asta ticaloasa de urgenta care a cazut in Camera nu a ajuns (privind migratia alesilor locali – n.r.). Este o chestiune de procedura ca ne trimiteti acasa, in loc sa muncim sau sa facem legi?”, a declarat Sorin Rosca Stanescu. Ilie Sarbu a raspuns, precizand ca a vazut discursuri similare, de-a lungul timpului, in Senat.

”Daca veti miza pe aceasta retorica pe care au avut-o si colegii, lumea nu va crede, nu sunteti credibili, stati linistiti”, le-a transmis el senatorilor PDL si PNL. Programul Senatului pentru saptamana viitoare a fost adoptat de plen cu 64 de voturi ”pentru”.

Senatorii vor lucra incepand cu data de 6 octombrie in circumscriptiile electorale, a decis, luni conducerea acestei Camere, potrivit declaratiilor facute la sfarsitul sedintei Biroului Permanent de vicepresedintele Cristian Dumitrescu.

Acesta a spus ca Biroul Permanent a luat decizia ca, ”incepand cu data de 6 octombrie, in saptamana 6-10 octombrie”, senatorii sa lucreze in circumscriptiile electorale. Dumitrescu a precizat ca decizia a fost luata cu 8 voturi ”pentru” si 4 voturi ”impotriva”.

De altfel, conducerea Senatului discutase inca de la inceputul sesiunii ca in campania electorala pentru prezidentiale, inclusiv in turul al doilea, senatorii sa aiba activitate doar in teritoriu.

La inceputul sesiunii, in 1 septembrie, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, declara, dupa sedinta Biroului Permanent, ca, in mod sigur, pe modelul adoptat in campania electorala pentru europarlamentare, senatorii vor avea activitate in teritoriu si in campania pentru prezidentiale, in luna octombrie si in turul doi al scrutinului.

CITESTE SI: SEDINTA CSAT la ora 16.00 la Palatul Cotroceni. In discutie, amenintarile la adresa Romaniei

”Asa cum simt eu lucrurile, in mod sigur vom face la fel (ca la alegerile europarlamentare – n.r.). Nu vacanta, pentru ca este impropriu spus vacanta, vom avea activitate in teritoriu. Eu spun acum ce am spus si data trecuta, ca, pentru noi, senatorii, activitatea e mult mai intensa in teritoriu, in campanie decat daca am veni pana la Bucuresti sa stam doua zile sau trei pe la comisii”, a precizat Ilie Sarbu, intrebat daca senatorii vor lucra in perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, atunci, ca exista o dorinta a deputatilor puterii si ai opozitiei de a suspenda activitatea Camerei pe o perioada din campania pentru prezidentiale si ca se doreste ca luna octombrie sa fie ”normala”, de dezbatere a legilor.

Campania electorala pentru prezidentiale incepe vineri. Primul tur de scrutin va avea loc in 2 noiembrie, iar al doilea va fi organizat in 16 noiembrie.

Sursa foto: realitatea.net